Artiest

Nathaniel Rateliff

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Nathaniel Rateliff
De Amerikaanse singer-songwriter Nathaniel Rateliff debuteert in 2010 met zijn album In Memory Of Loss. Datzelfde jaar staat hij in het voorprogramma van Mumford and Sons. Niet slecht voor een jongen van een arm gezin uit het kleine dorpje Bay in de staat Missouri.

Drummen en gitaarspelen

Op dertienjarige leeftijd komt de vader van Rateliff te overlijden. De jonge Nathaniel kan dan al aardig drummen, maar besluit na het verlies van zijn vader ook gitaar te leren spelen. Eerst oefent hij op zijn moeders gitaar, die hem al gauw een eigen gitaar geeft. 

Ontmoeting Joseph Pope

In Hermann leert hij bandlid Joseph Pope kennen. Samen verhuizen ze naar Denver waar de zanger zichzelf leert pianospelen. Rateliff begint steeds meer zijn passie voor muziek te volgen. Zo neemt hij zijn eigen nummers op. Voor het opnemen maakt hij gebruikt van een 8 sporencassette (8-track).

Soloplaat

Pope en Rateliff richten de band Born in the Flood op en in 2007 brengen zij het album If This Thing Should Spill. Ondertussen brengt Rateliff in eigen beheer zijn soloplaat Desire and Dissolving Men uit. Drie jaar later volgt debuutalbum In Memory Of Loss.

Nieuwe band en album

In 2013 vormt Rateliff een soul/R&B-band: Nathaniel Rateliff and the Night Sweats. Naast Joseph Pope spelen ook Julie Davis, James Han, Patrick Meese en Mark Shusterman in deze band mee. In dat jaar verschijnt ook zijn tweede studioalbum Falling Faster Than You Can Run en start hij zijn tour met The Lumineers and Dr. Dog om het album te promoten. In augustus 2015 wordt het album Nathaniel Rateliff & The Night Sweats verwacht. als voorproefje brengt Rateliff het nummer 'Son Of A Bitch' (s.o.b) uit.