Artiest

Zutons

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Zutons
Brits bandje uit Liverpool die tapt uit de muziek uit de jaren 60. Hun debuutalbum Who Killed The Zutons? slaat in als een bom in de UK. De CD gaat echter een beetje aan ons land voorbij. Maar misschien brengt de opvolger Tired Of Hanging Around daar verandering in..

Officieel begint het allemaal voor de band in de lente van 2002 in Liverpool. De single 'Devil's Deal', de voorloper van de debuut-cd, verschijnt in september 2002 en de opvolger 'Creepin' An' A Crawlin' in mei 2003. 

Who Killed The Zutons

In de laatste helft van 2003 duikt de band in Londen de studio in samen met Ian Broudie om hun debuutalbum Who Killed The Zutons? op te nemen. De eerste single die van dit album wordt afgenomen, in januari, heet 'Pressure Point'. Van het album gaan 600.000 albums in de UK over de toonbank. Het debuut bereikt de negende plaats op de UK album chart. Uiteraard volgt een tour. In Nederland zien we de jongens onder andere in de Paradiso en tijdens Lowlands. Het album wordt genomineerd voor de Mercury Music Prize in 2004. De band krijgt ook een nominatie voor de British Breakthrough Act award tijdens de Brit Awards van 2005. 

Tired Of Hanging Around

Het nieuwe album Tired Of Hanging Around verschijnt op 17 april 2006 en is geproduceerd door Stephen Street. Een voorproefje van dit album geven The Zutons op 7 april in de bovenzaal van de Paradiso. Daarna zijn ze te zien op Pinkpop. De eerste single van deze plaat betreft 'Valerie'.

Amy Winehouse

Na de single 'Valerie' lijkt het een tijdje stil rond de Zutons. Dankzij Amy Winehouse blijven de Zutons toch in de belangstelling staan. Samen met Mark Ronson covert ze eind 2007 het nummer 'Valerie' en de single wordt een grote hit.

You Can Do Anything

Gitarist Boyan Chowdury verlaat in juli van 2007 de band vanwege "musical differences". De rest van de bandleden duiken begin 2008 voor een paar maanden de studio in en nemen hun derde studio-album You Can Do Anything op. De eerste single die ze uitbrengen is 'Always Right Behind You'.