Artiest

Fiction Plane

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Fiction Plane
Joe Sumner is de zanger van dit Britse poprock trio. En jawel, dat is de zoon van Gordon Sumner, die we ook wel kennen als Sting. Deze band maakt echter nét iets stevigere muziek. Terwijl het trio al sinds 2001 bezig is, komt de doorbraak pas in 2007 met single 'Two Sisters'.

Het begin

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, timmert Fiction Plane al vanaf midden jaren negentig aan de weg. Joe Sumner en bassist/toetsenist Dan Brown goochelden tijdens hun eerste project met nummers van Mr. Bungle en Faith No More. Met name in London werd hun act goed ontvangen, en het duurde niet lang voordat gitarist Seton Daunt het tweetal kwam versterken.

Drummer

Hoewel de groep sterk beïnvloed was door bands als Pixies en Nirvana, duurde het tot 2002 voordat er een full-time drummer bij kwam. De gelukkige was Pete Wilhoit, die 13 uur moest vliegen vanuit Indiana. Een korte auditie was voldoende om de rest te overtuigen, en vanaf dat moment was Fiction Plane een viertal.

Albums

Fiction Plane steeg pas echt op met de release van het album Everything Will Never Be OK in 2003. Twee jaar later volgde de EP Bitter Forces And Lame Race Horses, een schijfje dat vier nummers telde. Daarna bleeft het lang stil rond het kwartet.Vertrek BrownFiction Plane werd teruggebracht tot een trio toen Dan Brown besloot om de band vaarwel te zeggen om een gezin te stichten. Er zou geen opvolger komen. Ondertussen worstelde Sumner met zijn opgeplakte etiket als 'zoon van'.

Comeback

Op het moment dat niemand verwachtte ooit nog iets van de band te zullen horen, kwamen Sumner en co met langspeler Left Side Of The Brain op de proppen.

DoorbraakSingle

'Two Sisters' werd in verschillende landen een grote hit en mede dankzij dit nummer staat Fiction Plane aan de vooravond van een internationale doorbraak. Op 15 september 2007 staan ze in de Melkweg, Amsterdam.

Anagram

De herkomst van de naam 'Fiction Plane' is trouwens wel een leuk verhaal. Het is namelijk een anagram van Infant Police. Hiermee verwijst Joe Sumner duidelijk naar de wereldberoemde band van zijn vader: The Police.

Tracks van Fiction Plane