Artiest

Jovink En De Voederbietels

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Jovink En De Voederbietels
Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink voegen hun achternamen samen tot Jovink en vormen in 1992 de band Jovink en de Voederbietels. Door het organiseren van evenementen als de Zwarte Cross en het bedenken van ludieke acties trekt de band veel aandacht. Wegens gezondheidklachten wordt besloten om na 2008 niet meer op tournee te gaan.

Voederbietels

Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink zijn jeugdkameraden en doen beiden mee aan jeugd-motorcross. Hun grote vriendengroep Voederbietels uit Hummelo dient als publiek. De eerste jaren hebben ze vooral succes in hun eigen streek. In deze periode brengen ze twee albums uit: Gold/Wilt U Zegeltjes Meneer en Eenzaam Aan De Top.

CD's door versnipperaar

Dan neemt de band de Live-CD Niet Goed, Wel Hard op. Wanneer de opnamen in 1997 zijn afgemixt en op drieduizend schijfjes zijn gezet, is de band niet tevreden met het resultaat. Ze vinden de opnames te zacht. De persing wordt met behulp van een boomversnipperaar vernietigd tijdens de presentatie van de tweede persing van de live-CD. Met deze actie weet de band de landelijke kranten te halen. 

Amerika

Jovink en De Voederbietels treden op in Florida, Alabama en Louisiana in de Verenigde Staten. Met het vijfjarig bestaan van de band in 1997 wordt er een campagne georganiseerd om de grootste fanclub van Nederland te krijgen. 

Albums

De vierde CD The Hitmachine Goes On komt in 1998 uit. Na de opnamen krijgt drummer John Roffel een ongeluk. De band moet dan een tijdje met een invaller werken. Tour De Sjans, alweer hun vijfde album, komt in 2000 uit. Hierna start de 'De Sjans-tour'. het album Thuis Voor De Dwangbuis verschijnt in 2001. 

Zwarte Cross

De band organiseert in juli 2001 drie dagen lang de Zwarte Cross. Het bezoekersaantal van de cross, die voor het eerst in 1997 plaatsvindt, neemt in dat jaar fors toe. Dertig duizend mensen bezoeken het festival met muziek en motoren.Creatief bandjeHet zevende album van Jovink heet Klasse, Goed Te Passe! De band voegt bij 2.500 CDs als grap een extra gebrand exemplaar toe, volgens de band 'om de rage van het CD-branden tegen te gaan'. 

Politiek

Naast evenementen organiseren voelt de band ook wel wat voor de politiek. Ze staan op de kandidatenlijst van De Partij van de Toekomst, een feestpartij die meedoet aan de verkiezingen van 22 januari 2003. De partij krijgt geen zetels. SARSHet achtste album The Happy Achterhoeker verschijnt in 2003. Ook bij deze CD verzint de band een ludieke actie. Bij de eerste oplage wordt een 'anti-SARS-luchtfilter' verstrekt, waarmee de band op komische wijze inhaakt op de actualiteit.  

Mega Top 50

De zevende editie van de Zwarte Cross in 2004 trekt meer dan 40.000 bezoekers. Met het album De 9e Van Jovink keren Jovink & De Voederbietels terug naar de rockroots. De single 'Luie Flikker' belandt vanuit het niets op nummer 2 in de Mega Top 50 als vijfduizend bezoekers van de Zwarte Cross de single kopen in ruil voor drie euro of twee festivalmuntjes. De Jovinx vieren op 10 oktober 2006 hun 12½ jarig jubileum in Markelo.

Exit Gorro

Bandleden Gijs Jolink en Hendrik-Jan Lovink en de manager maken in 2005 bekend niet meer verder te willen met gitarist Richard 'Gorro' Jansen. Dit vanwege meningsverschillen. Na de winterstop gaat de band dan ook in gewijzigde bezetting op tournee. Hendrik Jan Bökkers (Soundsurfer) neemt de plaats van Gorro in. 

Landelijke doorbraak

Het album Wakker Worden van Jovink en de Voederbieterls verschijnt in 2006. De single Wanneer geven we de strijd op? betekent na 14 jaar de landelijke doorbraak voor de band. De single wordt bij alle zenders gedraaid en bij 3FM zelfs gebombardeerd tot Megahit. De publiciteit is enorm en de single wordt meer gedraaid dan alle vorige singles bij elkaar. De reactie van 3FM: "Bij de keuze van de Megahit kijken wij naar de kwaliteit van het nummer en niet naar de platenmaatschappij, uitgeverij of labels".

Tien jaar Zwarte Cross

Het Zwarte Cross festival verhuist van Halle naar Lichtenvoorde en viert in juli 2006 haar 10-jarig jubileum. Reden voor de verhuizing is dat de oude lokatie te klein is geworden. Meteen het eerste jaar is de Zwarte Cross op zondag al weer uitverkocht, evenals de grotere camping en de deelname aan de cross.

Stoppen met touren

In overleg met elkaar besluit de band begin 2007 om in 2008 niet meer te gaan touren. Gezondheidsklachten zijn de reden tot dit besluit. Het jarenlang (meer dan fulltime) bezig zijn met ambities als muziek maken en het organiseren van evenementen blijkt geen gezonde optie meer te zijn voor de toekomst. Met name de gezondheid van Gijsjo is dusdanig verminderd dat onveranderd doorgaan erg onverstandig lijkt.

Nieuwe single

De mannen van Jovink en de Voederbietels brengen in maart 2007 hun nieuwe single 'Waarom' uit. In dezelfde maand wordt ook bekend dat de band genomineerd is voor een 3FM Award, in de categorie 'Beste Live-act'.

Tracks van Jovink En De Voederbietels