Artiest

En Vogue

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. En Vogue
Het aantal meidengroepen valt tegenwoordig niet meer op één hand te tellen. Als paddestoelen schieten de meidenformaties uit de grond. Stop een paar prachtige meiden in sexy outfits, leer ze danspasjes, schrijf een ‘catchy’ song (het liefste over girlpower); gegarandeerd succes! En wij allemaal maar denken dat de Spice Girls de eersten waren! Niets is minder waar. Meidengroepjes zijn minstens even oud als je moeder, denk aan The Supremes of The Pointer Sisters. Later hadden we de Dolly Dots, Luv

Het Amerikaanse productieduo Denzil Foster en Thomas McElroy wil eind jaren '80 een meidengroepje oprichten. Het moet een combinatie worden van hiphop, R&B, maar wel in de lijn van the Supremes. Volgens hen is R&B van dat moment dood en zijn het de jaren ‘70 waar de goede songs vandaan komen. Bij de audities in 1988 wordt gelet op stem, uitstraling, beweeglijkheid en de potentiële kandidaten moeten uiteraard onweerstaanbaar sexy zijn.

Selectie

Geselecteerd uit de honderden dames zijn Dawn Robinson (uit Connecticut), Terry Ellis (uit Texas), Cindy Herron (uit San Francisco) en Maxine Jones (uit New Jersey). Cindy Herron is de enige met "showbizz"-ervaring. Behalve dat ze Miss San Francisco en Miss Black California is geweest, timmert ze tevens aan de weg als actrice. Het kwartetje werkt hard aan hun imago en gaat in 1990 als voorprogramma met MC Hammer mee op tournee. In datzelfde jaar verschijnt hun debuutalbum Born To Sing. Niet alleen de single ‘Hold On’ belandt hoog in de hitlijsten, ook hun album stijgt naar platina.

Funky Divas

In 1992 brengt En Vogue haar tweede plaat uit, Funky Divas. De combinatie van rap, reggae, pop, rock, R&B resulteert in vijf Grammy nominaties. Er worden drie hitjes van het album geplukt, maar ondanks de successen verlaat diva Dawn Robinson halverwege de jaren ’90 de band. Ze ambieert een solocarrière. Ze zou namelijk, naar eigen zeggen, veel ‘funkier’ zijn dan de andere drie meiden. Ze neemt met Dr. Dre een soloplaat op, werkt samen met producer Babyface en sluit zich in het nieuwe millenium aan bij R&B formatie Lucy Pearl. De dames gaan als trio verder en pas in 1997 verschijnt het derde En Vogue album EV3. In 2000 verschijnt het bombastische album van En Vogue: Masterpiece Theatre. 'Riddle' wordt een bescheiden hit, maar het album flopt behoorlijk.

In oktober 2007 brachten En Vogue en de Vlaamse Natalia naar aanleiding van deze concertreeks een single uit. De single Glamorous is een nummer uit Natalia's derde album Everything & More.