Artiest

Miley Cyrus

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Miley Cyrus
Miley Cyrus uit Amerika is zowel zangeres als actrice. Ze is de dochter van de beroemde countryzanger Billy Ray Cyrus en Tish Cyrus.

Als kleine meid speelt ze al een rolletje in de film Big Fish. In 2006 wordt ze bekend door de rol van Hannah Montana op Disney Channel. Haar eerste muzikale wapenfeit is in 2007 met het album Meet Miley Cyrus. Datzelfde jaar start zij met haar toer 'The Best of Two Worlds'.

2008

Een jaar later brengt ze haar album Breakout uit. Van de twaalf liedjes op Breakout heeft Miley er acht geschreven. Een van de achtergrondzangeressen op het album is Katy Perry. Net als haar vorige twee albums, komt ook Breakout binnen op nummer 1. Ze heeft tevens succes met de single '7 Things'.

Wereldtour

In 2009 brengt ze nog 'The Climb' uit, de soundtrack voor de nieuwe Hannah Montana film. Het nummer is een crossover van pop en country en wordt goed ontvangen. Haar eerste wereldwijde tour, de Wonder World Tour, begint ook dat jaar en wordt wederom een groot succes.

Controversie

Miley heeft niet meer zo'n zin om kindsterretje te spelen en is bezig haar imago te veranderen. Dit doet ze onder andere met haar derde studio-album Can't Be Tamed (2010). De nummers die erop staan zijn wat meer dance-georienteerd. Het album heeft (zeker in het conservatieve Amerika) een status van controverse, dit door de teksten en de live-optredens van Miley.

Sexy

In 2013 doet ze de wereld versteld staan door in een miniscuul pakje tegen zanger Robin Thicke aan te dansen tijdens de MTV Awards in New York. Dit is ook het jaar waarin zij haar single 'We Can't Stop' uitbrengt en wederom bekendheid krijgt doordat ze schaars gekleed in de videoclip te zien is. Met 'We Can't Stop' breekt Miley een nieuw record. De clip heeft het VEVO record voor de meeste views in 24 uur. Daarnaast is het de eerste video die 100 miljoen views krijgt op de site.

'Wrecking Ball'

Miley scoort een wereldhit met 'Wrecking Ball', een track van haar vierde album Bangerz. Vooral de videoclip doet veel stof opwaaien. Het album komt uit in oktober 2013.

Gratis album

In 2015 blijkt dat Miley bezig is aan twee albums tegelijkertijd. Één van die albums moet gratis uitkomen, wil haar platenmaatschappij RCA Records dat niet, dan dreigt ze haar contract te verbreken. Dat jaar host ze de MTV Video Music Awards, geeft een verrassingsoptreden en kondigt aan dat haar vijfde, experimentele studioalbum, Miley Cyrus & Her Dead Petz, inderdaad gratis via SoundCloud te krijgen is.

Younger Now

In 2016 is Miley nog hard bezig aan album nummer zes. Ondertussen is ze ook jurylid van diverse shows en speelt
ze een paar rolletjes. In 2017 komt 'Malibu' uit als eerste single van het zesde album Younger Now dat later
dat jaar uitkomt.