Artiest

KLF

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. KLF
Deze Britse house groep vindt zijn oorsprong eind jaren 80 en is actief tot ongeveer eind jaren 90. The KLF bestaat uit Bill Drummond en Jimmy Cauty. In 1991 scoort de band in Nederland een nummer 1-hit met 'Last Train To Trancentral'.

Bandnaam

De bandnaam KLF zou kunnen staan voor Kopyright Liberation Front, maar volgens het muzikale duo zit er geen speciale betekenis achter de letters KLF. De twee muzikanten werken ook samen onder andere artiestennamen zoals: Mu Mu en the JAMS. Onder die laatste naam brengen zij het debuutalbum What the Fuck Is Going On? in 1987 uit. Het tweede album Who Killed the JAMS? volgt een jaar later.

Hits

Onder de naam The KLF werd onder andere de single 'What Time Is Love?' een groot succes. Het nummer is een muzikaal voorproefje op het album The White Room uit 1991. In voorgaande albums gebruikten de twee bandleden samples van bestaande nummers (onder andere van ABBA). Ook wordt er gebruik gemaakt van simplistische deuntjes. The White Room wordt daarentegen goed uitgewerkt. Van de nummers op deze plaat worden verschillende versies gemaakt en verkocht. Fans willen alles versies horen en zo scoort KLF hit na hit.

Shockeren

Het lukte de twee mannen regelmatig om te shockeren. Zo spelen zij tijdens de Brit Awards in het voorjaar van 1992 met de hardcore heavy metal-groep E.N.T. Tijdens het optreden beschieten zij het publiek met losse flodders uit een machinegeweer. In het hotel waar de band een after party hield, zouden de mannen een karkas van een schaap hebben neergelegd met een briefje 'I died for you, bon appetit'. Op het eiland Jura zou de band verder voor een camera geld verbranden. Volgens sommigen zou het om hun hele vermogen gaan. Zo lukte het de muzikanten elke keer weer verstelde reacties op te roepen.