Artiest

Rick Astley

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Rick Astley
Engelse zanger die in de jaren '80 een aantal grote hits scoort, waaronder 'Never Gonna Give You Up'. Rick Astley is een ontdekking van Stock, Aitken & Waterman. Dit producerstrio is ook verantwoordelijk geweest voor de successen van o.a. Mel and Kim, Kylie Minogue en Jason Donovan.
We duiken even in de jaren ’80. Een nette jongen met een lichte kuif in een pak zingt keurig ‘Never Gonna Give You Up’. Hij breekt menig meisjes- én niet te vergeten jongenshartjes. Zeg ‘ Rick Astley’ tegen iemand die de jaren ’80 bewust heeft meegemaakt en een nostalgische glimlach verschijnt. Maar de generatie uit de jaren ‘90 zal deze jongeman weinig zeggen…Cult-held Rick Astley bereidt in 2001 zowaar een comeback voor in de muziekwereld. Hij heeft een deal met het platenlabel Polydor, die zijn album in Europa uitbrengt eind 2001.

Ontdekt

Rick wil van jongs af aan al zanger worden en speelt in diverse bandjes. Dan wordt hij ‘ontdekt’ door top-producers Stock, Aitken en Waterman. Maar ze geven hem eerst een vreselijk leerzaam baantje als tape operator in hun studio. Weet Rick veel dat de voornaamste werkzaamheden van dit baantje koffie zetten is! 1000 kopjes koffie later wacht Rick nog steeds op zijn ‘big break’. Hij mag soms wel wat inzingen in de studio, maar dat materiaal wordt nooit uitgebracht.

5 minuten

In ’86 schrijven Stock, Aitken en Waterman het nummer ‘Never Gonna Give You Up’, naar eigen zeggen, binnen vijf minuten. En je raadt het al.. eindelijk mag Rick een nummer inzingen! Het resultaat is prima maar toch wacht het producerstrio tot juli ’87 om de single uit te brengen. Wanneer dit gebeurt, stijgt het succes rondom Rick de pan uit. Hij wint muziekprijzen en het nummer is overal in de wereld op de radio te horen. Hordes jonge meisjes verklaren de onschuldig uitziende Rick de liefde en hangen hun kamers vol met posters.

Op volle toeren

Ook zijn volgende singles - ‘When You Gonna’, Whenever You Need somebody, ‘When I Fall in Love’ worden redelijke kaskrakers. En zijn debuutalbum Whenever You Need Somebody (1987) wordt goud. Rick is daarmee de succesvolste Engelse act van het einde van de jaren ’80. De hitmachine van het trio Stockman, Aitken en Waterman draait in die tijd dan ook op volle toeren. Ondanks zijn succes wordt Astley het doelwit van de media. Deze zien hem als ‘marionet’ van het producerstrio en hij krijgt veel kritiek te verduren.

Inspraak

In ’89 besluit de zanger zonder het productietrio verder te gaan omdat hij meer inspraak wil hebben in het creatieve proces. Dan is het lange tijd stil rondom Astley. Totdat hij in 1991 zijn comeback maakt met een eigen album Free. De singles ‘Move Right Out’, The Ones You Love’ en ‘Cry For Help’ worden redelijk gedraaid in Nederland. Laatstgenoemde song behaalt een nummer 11 positie.

Tracks van Rick Astley