Artiest

The Black Eyed Peas

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Black Eyed Peas
Hiphop-gezelschap uit de Verenigde Staten dat in de zomer van 2003 een nummer 1-hit scoort in de Verenigde Staten met 'Where Is The Love'. Het mede door Justin Timberlake geschreven nummer verschijnt in augustus 2003 op single. Black Eyed Peas wordt begin jaren '90 ontdekt door rapper Eazy-E en na de wereldwijde doorbraak met 'Where Is The Love' scoort de band hit na hit.

Eazy-E

Will.I.Am en Apl de Ap richten begin jaren '90 Atban Klann op (Atban staan voor A Tribe Beyond a Nation). Eazy-E tekent de groep in 1992 op zijn label Ruthless Records. Veel medewerkers binnen het bedrijf snappen niets van Eazy's keuze. De vredelievende breakdancers passen totaal niet bij de agressieve gangster hiphoppers van o.a. N.W.A. aan wie het label onderdak biedt. Een album wordt opgenomen, maar nooit uitgebracht.

Fergie

Na de dood van Eazy-E vertrekt Atban bij Ruthless Records en trekken Will en Apl een MC/danser, Taboo, aan. Het trio gaat vanaf dat moment door het leven als Black Eyed Peas en speelt half Amerika plat. En met succes, want in 1998 komt debuutalbum Behind The Front uit, gevolgd door Bridging The Gap in 2000. De Black Eyed Peas oogsten veel lof in de muziekwereld, wat er toe leidt dat iedereen muzikaal met ze wil samenwerken, van Macy Gray tot De La Soul. In 2003 neemt achtergrondzangeres Kim Hill afscheid. Tijdens de opnames van het derde album Elephunk proberen de Peas verschillende achtergrondzangeressen uit, waaronder Fergie. De Peas ontmoeten haar op een concert waarvan Fergies band Wild Orchid het voorprogramma is. Fergie bevalt zo goed dat ze steeds meer nummers mag inzingen en uiteindelijk maken ze haar tot het vierde Black Eyed Peas lid. Een opvallende prestatie van Fergie, die tot 2001 ernstig verslaafd is aan de drug Chrystal Meth en uiteindelijk 'cold turkey' afkickt.

Waardige opvolger

Van het album Elephunk komt in 2003 en 2004 hit na hit, onder andere 'Where Is The Love', 'Shut Up' en 'Hey Mama' worden grote hits. Voor de Black Eyed Peas is het zaak te komen met een waardige opvolger. Als in december 2004 het vierde album Monkey Business bijna ter perse zou gaan, trekken de Peas het album terug om er nog wat aan te verbeteren en nieuwe tracks toe te voegen. 

Monkey Business

In Mei 2005 komt het album Monkey Business uiteindelijk in de winkel, voorafgegaand aan de single 'Don't Phunk With My Heart'. 'Don't Lie' en 'My Humps' volgen snel. In November 2005 winnen ze een award voor de categorie Best Pop Act in de The European Music Awards. Tenslotte komt in februari 2006 de single 'Pump it' uit.

The END

Na jaren samen te hebben gewerkt, gaan de groepsleden werken aan solocarrières. In 2008 duiken ze echter met elkaar de studio weer in. Het album The END dat hieruit voortkomt zou eerst uitkomen in maart, maar al snel is duidelijk dat de groep dit niet redt. De release wordt verplaatst naar juni. De eerste single van The END, wat staat voor The Energy Never Dies, is 'Boom Boom Pow'.

Luchtige hits

In 2009 brengt de goep het nummer 'I Gotta Feeling' uit en scoort met dat nummer een zomerhitje. De teksten zijn niet bepaald diepgaand, maar maken het tot een luchtige partytrack. In de herfst van datzelfde jaar komen de heren en dame met 'Meet Me Halfway', een funky nummer met de licht futuristische sound die op het hele album The END te horen is. Hetzelfde geldt voor het dansbare 'Rock That Body'.