Artiest

Happy Mondays

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Happy Mondays
Happy Mondays is een alternatieve rockband uit Salford, Greater Manchester, die in 1980 is opgericht. De band werd ontdekt tijdens een 'battle of the bands' wedstrijd die werd gehouden in een nachtclub.

Platina

In 1987 brengt Happy Monday het debuutalbum: Squirrel and G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Face Carnt Smile (White Out) uit, gevolgd door de albums Bummed (1988) en Pills 'n' Trills and Bellyaches (1990). Het laatste album gaat in Engeland meer dan 350.000 keer over de toonbank en wordt hierdoor platina. Dit zorgt ervoor dat de band op de kaart komt te staan als één van de meest invloedrijke bands uit Engeland uit de jaren '90. 

Aan het eind van de jaren 80 speelt Happy Mondays een belangrijke rol in de Manchester muziekwereld en de rave cultuur. Verscheidene wereldtours zorgen ervoor dat de band zowel internationaal als in eigen land erg succesvol is. 

Muziekstijl

De band combineert indie pop met een ritmische stijl dat onder andere invloeden van house, funk en soul bevat. Hun muziek is de inspiratie voor remixen van verscheidene populaire DJ's, waardoor de dance invloeden nog meer worden benadrukt. 

Eind jaren '90 zegt Paul McCartney over de Happy Mondays: "I saw the Happy Mondays on TV, and they reminded me of The Beatles in their 'Strawberry Fields' prase."

Bandformatie 

Gedurende de eerste en tien belangrijkste jaren van de band verandert de line up van de band niet. De zes originele leden, Shaun Ryder, Paul Ryder, Gary Whelan, Paul Davis, Mark Day en Mark 'Bez' Berry blijven een sterke formatie tot 1993. Nadat de band in 1993 uit elkaar gaat, vormen Shaun Ryder en Bez de band Black Grapes. 

Zeven jaar later komen de leden van de Happy Mondays weer bij elkaar, echter zonder Paul Davis en Mark Day. De band gaat veelvuldig op tour, zowel internationaal als in Groot-Brittanië. Ze verzorgen onder andere de support-act voor Greenday, treden op in Japan, staan op verschillende Europese festivals en touren door Australië. In 2000 gaat de band, na het vertrek van Paul Ryder, weer uitelkaar.

In 2004 volgt wederom een hereniging, bestaande uit Bez, Whelan en Shaun Ryder samen met een aantal andere muzikanten. In 2006 kondigt de band hun eerste nieuwe album in veertien jaar aan. Uiteindelijk komt het album Uncle Dysfunktional in 2007 uit. 

 

 

Tracks van Happy Mondays