Artiest

Faith No More

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Faith No More
Amerikaanse alternatieve metalband die in Nederland zijn eerste hitje heeft met 'Epic'. Faith No More scoort zijn grootste hit in 1993 'I'm Easy', een cover van The Commodores.

Bandnaam theorie #1: Faith No More vernoemt zich naar een hazewindhond waar de bandleden tijdens een race hun geld zetten. Bandnaam theorie #2: Faith No More heet in eerste instantie Faith The Man, maar wanneer bandlid Mike ‘The Man’ Morris uit de groep wordt gekickt, gaat de groep verder onder de naam Faith No More. Waar iedereen het wél over eens is dat Faith No More uit San Francisco een meester is in het mixen van metal, punk en funk.

Wisselingen

De band kent in de beginperiode diverse groepswisselingen (voor een blauwe maandag is zelfs Courtney Love zangeres geweest van de band). In 1984 lijkt het erop dat zanger Chuck Mosely officieel de frontman van Faith No More wordt. Drie jaar later wordt hij weer ontslagen vanwege zijn drankprobleem en het constant ruzie zoeken met bandleden De zanger die hem opvolgt is de charismatische zanger Mike Patton. Hij zingt en rapt de plaat The Real Thing (1989) in, waarmee het allemaal echt begint. De plaat wordt - ondanks funk- en rapinvloeden – wereldwijd in hardrockkringen goed ontvangen. Sterker nog: het album is een klassieker binnen de funkmetal. The Real Thing haalt platina in de Verenigde Staten en levert met 'Epic' een internationale hit op.

Toeren

Begin jaren ’90 toert de groep intensief de wereld rond en staan ze ook op alle grote Europese festivals. De platen Angel Dust (1992) en King For A Day Fool For A Lifetime (1995) zorgen ervoor dat Faith No More een begrip wordt.

Solocarrières

 

Toch worden ook geruchten verspreid dat de band uit elkaar gaat omdat de leden het te druk hebben met afzonderlijke projecten. (Drummer Mike Bordin toert met Ozzy Osborne, Mike Patton toert met Mr. Bungle en maakt twee solo-albums. Roddy Bottum heeft succes met zijn band Imperial Teen.)

Einde Faith No More

 

Op 19 april 1998 is het nieuws definitief: na vijftien jaar gaat Faith No More uit elkaar. Het laatste concert is op 7 april 1998 in Lissabon, Portugal. Voor de verzamelaar verschijnt in 1998 Who Cares A Lot: Greatest Hits. In 2009 toert Faith No More weer met originele line-up het Europese continent over, met onder andere een stop op het Lowlands Festival.

Tracks van Faith No More