Artiest

Five For Fighting

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Five For Fighting
Als een (Amerikaanse) hockeyspeler "Five for fighting!" van de coach te horen krijgt, heeft ie een tegenspeler een tik uitgedeeld en moet ie aan de kant zitten. Hij krijgt dan vijf minuten om af te koelen. Five for fighting.

De Amerikaanse rockband Five For Fighting is te plaatsen in het rijtje Dave Matthews Band, Hootie and The Blowfish en Ben Folds Five. Eigenlijk is Five For Fighting geen band, maar een eenmansproject. Singer/songwriter John Ondrasik is zanger, gitarist en pianist en schrijft alle nummers zelf. Muziek wordt John bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn moeder is pianolerares en op tweejarige leeftijd leert hij van haar de eerste pianobeginselen.

Liedjes schrijven

Wanneer hij dertien is 'leent' hij de gitaar van zijn zus en leert zichzelf de basisakkoorden. Later zegt hij geen briljante gitarist te zijn geworden, maar dat hij goed genoeg met het instrument overweg kan om er liedjes op te schrijven. Daar houdt John zich jaren mee bezig: liedjes schrijven. In 1997 verschijnt de debuut-cd van Five For Fighting: Message For Albert.

Superman

De cd is opgenomen met Davitt Sigerson, die eerder heeft samengewerkt met o.a. Tori Amos en The Bangles. Drie jaar later is het tijd voor een opvolger. Het wordt America Town. Jack Joseph Puig, bekend van o.a.  Beck, Counting Crows en Semisonic, helpt met het mixen. De eerste single is 'Easy Tonight' en gaat over zelfmoord. 'Superman' is de tweede single en verschijnt datzelfde jaar ook op Songs From Dawson's Creek - Vol. II, de soundtrack van de (in Amerika) populaire tv-serie Dawson's Creek. Begin 2002 pikt 3FM de single op. Dan wordt ook bekend dat 'Superman' genomineerd is voor een Grammy Award in de categorie Best Pop Performance By A Duo Or Group with Vocals.