Artiest

Tom Helsen

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Tom Helsen
Singer-songwriter uit het Belgische Leuven, die in 1998 zijn debuutalbum Tom Helsen uitbrengt. Nederland maakt kennis met de zanger als in 2007 de single 'Sun In Her Eyes' verschijnt. Het nummer is afkomstig van het vierde album van Tom Helsen, getiteld Hilite Hotel.

Tom Helsen wordt geboren op 19 juli 1976. Hij is afkomstig uit het plaatsje Bertem, in de buurt van Leuven.

Humo’s Rock Rally

Helsen is amper 19 jaar en amper twee jaar met liedjes bezig als hij tweede wordt van Humo’s Rock Rally 1996. Het is een zeer sterke editie waaruit ook Arid, Novastar en An Pierlé komen. Het juryrapport zegt over de zanger: "Tom Helsen is een solo-mens die pakkende liedjes brengt en weet dat een goede song niet dichtgeplamuurd moet worden met nodeloos gepluk op de gitaren."

Debuutalbum

De jonge Helsen vindt in 1997 twee kompanen die mee in een groep willen stappen die zijn naam draagt. Het debuutalbum uit 1998, Tom Helsen, wordt ontvangen als een kruising tussen Counting Crows en Buffalo Tom.

Single

Met de single ‘When Marvin Calls’ zet hij de verovering van de radio in. Het nummer is afkomstig van het in 2000 verschenen album Tom Is Doing Great. Een album waarin Joost Zweegers, bekend van Novastar, een belangrijke hand heeft.

Hit

Tom Helsen brengt in 2004 het album More Than Gold uit. Meezinger ‘Goodbye' wordt in dat jaar een zomerhit en belandt op de soundtrack van een populaire Portugese sitcom. Er worden meer dan 50.000 exemplaren van verkocht. De getallen worden nog een flink pak groter in Portugal. Boysband D’ZRT bouwt in 2005 ‘Goodbye’ om tot ‘Querer Voltar’ en maakt 300.000 mensen blij.

dEUS

Voor Tom Helsen is de Belgische groep dEUS een belangrijk rolmodel. "Het is de eerste Belgische rockgroep die wat betekend heeft in het buitenland. Dat gaf mij zin om er hard aan te werken.” Tom's arbeid leidt in 2005 tot een Europese concertreeks in het voorprogramma van Dido en tot een optreden op Rock Werchter.

Piano

In de zomer van 2006 ruilt Tom Helsen zijn trouwe gitaar in voor de piano. Dat bevalt zo goed dat hij zichzelf oplegt om een heel album te maken zonder gitaar. De basis voor het album Hilite Hotel, dat in 2007 verschijnt, is gelegd en wordt verder uitgebouwd met David Poltrock (Hooverphonic, Monza).

Sun In Her Eyes

Het nummer ‘Sun In Her Eyes’, van Hilite Hotel, zou wel eens het droomnummer kunnen zijn waar Helsen al jaren op wacht. Door een internationale platendeal zal Hilite Hotel in grote delen van Europa, Zuid-Amerika en Azië worden uitgebracht. Het nummer is in 2007 al een hit, maar doordat deze opduikt in een frisdrankreclame krijgt deze in 2010 een re-release en wordt wederom een succes.

Tracks van Tom Helsen