Artiest

Weezer

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Weezer
Amerikaanse nerdrockband die in de zomer van 1995 een hitje scoren met 'Buddy Holly'. In de Verenigde Staten weet Weezer een Top 20-hit met het nummer 'Pork And Beans' te scoren. In de scene blijft de band ongekend populair en er volgen ook vele albums.

Buddy Holly

Erg objectief is het niet, maar een van de leukste clips uit de muziekgeschiedenis is die van 'Buddy Holly'. Weezer speelt in het café van de TV-serie Happy Days. Humor staat erg hoog in het vaandel van Weezer. ValentijnsdagDe band wordt op Valentijnsdag 1992 opgericht en bestaat dan uit Rivers Cuomo, Jason Cropper, Matt Sharp en Pat Wilson. De heren beginnen bij het begin. Ze schrijven nummers en treden op in de plaatselijke kroegjes van Los Angeles.

DGC Records

Het succes komt niet direct aanwaaien. Bijna anderhalf jaar en een aantal demo's later tekent DGC Records (Geffen) Weezer. De vier nerds vliegen naar New York om hun debuutalbum op te nemen. Tijdens de opnamen verlaat gitarist Jason de band. Zijn opvolger is (van oorsprong bassist) Brian Bell. Nerd-rockHet titelloze debuutalbum verschijnt in 1994. De prettig gestoorde pop-rock van 'Buddy Holly' en 'Undone - The Sweater Song' verovert in no-time de wereld en levert zelfs een nieuwe stroming op: nerd-rock. Deze term staat voor de eenvoudige sound en het sullige imago van de groep.

Dubbelplatina

'Buddy Holly' wordt een hitje in Nederland en in de Verenigde Staten haalt de single de Top 20. Weezer wordt daar dubbelplatina en ook mag de band een aantal MTV Awards in ontvangst nemen.

Pinkerton

Pinkerton is de lang verwachte opvolger en is door de band zelf geproduceerd. Het album laat een volwassener geluid horen en de teksten gaan dieper. Het wordt niet het succes waar de band op hoopt. Wel is het goed voor goud in de Verenigde Staten.

Terug naar roots

Na de release van Pinkerton verlaat medeoprichter en bassist Matt Sharp de groep ten voordele van zijn andere groep, The Rentals. Hij wordt vervangen door Mikey Welsh (die eerder Juliana Hatfield speelde). Voor het derde album, uitgebracht in 2001, keert Weezer terug naar haar roots. Voor de release treedt de band regelmatig onaangekondigd en onder een andere naam op.

The Green Album

Wanneer de band weer begint met optredens onder de naam Weezer, verkopen de shows onmiddellijk uit. De net uitgebrachte plaat is wederom titelloos, maar zal in de volksmond wel The Green Album genoemd worden. (Op de cover is een foto van de groep te zien met een heldergroene achtergrond; zelfde concept als het debuutalbum, ook wel The Blue Album genoemd).

Hash Pipe

De single 'Hash Pipe' wordt een radiohitje. In mei 2002 verschijnt Maladroit. 'Keep Fishin'' is de tweede single van het album. De clip hiervoor is opgenomen in de Muppet Show. O.a. Kermit de Kikker en Miss Piggy zijn te zien.

Zeven albums

Hoewel groot bij het grote publiek succes uit blijft, blijft de bands albums maken. In 2003 Make Believe, 2007 The Red Album en in 2009 is het tijd voor het zevende album: Ratitude. Hiermee gaan de jongens terug naar waar het ooit begonnen is: vrolijk. De eerste single, '(If You're Wondering If I Want You To) I Want You To', is daar een goed voorbeeld van. Het wordt een klein hitje, net als het album.

Hurley

Inmiddels begrijpt Weezer als geen ander hoe internet ingezet kan worden als promotiemiddel. Voor de release van het volgende album in september 2010 ontstaat er een buzz op het web, mede door de bijzondere albumhoes. Op de cover staat het personage Hurley uit de superpopulaire serie Lost (gespeeld door acteur Jorge Garcia). Ook de titel van het album is Hurley. De eerste single, 'Memories', verschijnt eerst op internet en draagt alleen maar bij aan de buzz.