Artiest

Ed Sheeran

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Ed Sheeran
Britse singer-songwriter die in juni 2011 met zijn debuutsingle 'The A Team' meteen in eigen land doorbreekt. Een paar maanden later wordt de track ook in Nederland opgepikt. Zijn debuutalbum + verschijnt in september 2011.

Ed Sheeran is een singer-songwriter van Brits/Ierse afkomst. Al op jeugdige leeftijd leert hij gitaar spelen, waarna hij tijdens zijn schooltijd start met het schrijven van liedjes.

Eerste succes

Zijn eerste mainstream succes behaalt Ed Sheeran in januari 2011 met zijn EP No. 5 Collaborations Project, waarmee hij het tot de tweede positie op de Itunes-hitlijsten weet te schoppen.

'The A-Team

Ed Sheeran breekt in juni 2011 met zijn officiële debuutsingle 'The A-Team' echt door in zowel zijn thuisland, het Verenigd Koninkrijk, als in Nederland. Tweede single 'You Need Me, I Don't Need You' doet het minder goed in ons land. De derde single 'Lego House' brengt de zanger in januari 2012 uit. 

+

Zijn debuutalbum + verschijnt in september 2011. Als opvolger van 'The A Team' brengt hij de single 'You Need Me, I Don't Need You' uit. Deze track doet het beduidend minder goed dan zijn voorganger. Zijn derde single 'Lego House' komt uit in januari 2012. De hoofdrol in de bijbehorende videoclip wordt vertolkt door Rupert Grint, bekend van de Harry Potter films. Hij is tevens Ed Sheeran-lookalike.

In 2013 wordt 'I See Fire' uitgebracht, als soundtrack van de film The Hobbit

X

Via Twitter maakt Ed Sheeran in april 2014 bekend dat zijn tweede album uitkomt X in juni 2014. De plaat neemt hij op in Los Angeles en is mede geproduceerd door Rick Rubin. Datzelfde jaar verzorgt Ed een optreden op het podium van Pinkpop. En hoe: de zanger heeft geen band meegenomen en entertaint het publiek bij het hoofdpodium alleen en akoestisch, met enkel een gitaar. De reacties zijn lovend.

Op X kiest Ed Sheeran voor een meer poppy sound. Hij laat zijn liefde voor hiphop en R&B meer naar voren komen. De track 'Sing' zou bijvoorbeeld makkelijk op een Justin Timberlake-plaat kunnen staan.

÷

Het album Devide verschijnt in op 3 maart 2017 als opvolger van X, met onder andere 'Shape Of You' en 'Castle On The Hill'. Op het album staan twaalf nummers, maar op de deluxe editie staan nog vier extra nummers!