Artiest

Skik

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Skik
Drents rocktrio dat eind jaren '90 een hit scoort met het in eigen dialect gezongen 'Op Fietse'. Skik haalt in de zomer van het jaar 2000 nog een keer de Top 40, en wel met 'Ik Ga Als 'N Speer/De Kat De Eend En De Mens'. In 2000 treedt Marco Geerdink, een neef van zanger Daniel Lohues, als vierde lid van de band toe. Twee jaar later is Lohues te horen op 'Liedje', een single van abel en produceert hij het debuutalbum van Di-rect. In 2003 brengt de Skik-zanger een in Louisiana opgenomen blues-CD

Skik wordt in de zomer van 1994 opgericht door Daniel Lohues (zang/gitaar), Maarten van der Helm (bas) en Marlen Davers (drums). De heren kennen elkaar al jaren en hebben met elkaar in allerlei verschillende bandjes gespeeld. Na een aantal repetities in de schuur van Maartens vader in Erica volgt in augustus 1994 het eerste optreden op het Muzemfestival in Emmen. De reacties op de eerste optreden zijn overweldigend.

Drenthe

De mix van rock, pop, blues en punk met de Drentstalige teksten van Daniel Lohues zorgen voor een aanstekelijk geluid. De eerste en enige democassette verschijnt in oktober 1994. Op deze tape staan nummers als 'Tomme', 'Elvis (Als Ik Hum Was)' en 'Klotenweer'. Ook Hilversum merkt de band op want in december 1994 geeft Skik zijn eerste landelijke radio-optreden in Leidse Kade Live, het programma van Marc Stakenburg. Het jaar erop wordt er veel gespeeld en gewerkt aan het eerste album wat in de zomer wordt opgenomen in de Silvoxstudio in Silvolde.

Debuut

Het titelloze debuutalbum verschijnt aan het einde van dat jaar en zorgt ervoor dat Skik een groter publiek bereikt. De band wordt uitgenodigd voor het Noorderslagfestival in Groningen waar een uiterst succesvol optreden wordt gegeven. Het album staat maandenlang hoog in de Moordlijst van muziekblad Oor en de eerste twee singles verschijnen in de vorm van 'Tomme' en 'k Heb Weleens Zo'n Dag'. Live heeft het trio een uitstekende reputatie en in 1996 wordt er door het hele land opgetreden. Zo spelen de mannen in het voorprogramma van Iggy Pop en Bon Jovi. Ook tekent de band een platencontract bij Polydor. Succesvolle albums volgen: Niks Is Zoas 't Lek (1997), 's Nachts (1999) en Overal En Nergens (2000).

Louisiana

Na Tof gaat Skik in het najaar van 2002 nog één keer uitgebreid op tournee en gaat daarna, zoals de heren dat zelf zeggen, de diepvries in. Bassist Maarten van der Helm gaat op wereldreis en Daniel Lohues vertrekt in december naar Baton Rouge, Louisiana om daar een bluesplaat op te nemen onder de naam Lohues & The Louisiana Blues Club. Het album ligt in het voorjaar van 2003 in de winkels en daarna gaat Daniel met een Amerikaanse bluesband op tour langs de Nederlandse clubs en festivals, gevolgd door een theatertour in het najaar van 2003.