Artiest

Peter Tosh

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Peter Tosh
Peter Tosh was een pionier van de reggae-muziek en tevens wegbereider van de religieuze 'Rastafarian Movement'. Voormalig lid van de Wailers, zijn grootste hit was het duet met Mick Jagger 'Don't Look Back' in 1979.

Opvliegend

Winston Hubert MacIntosh, geboren op 9 oktober 1944, groeit op in een sloppenwijk van Kingston, Jamaica. Zijn opvliegende karakter brengt hem vaak in de problemen en al snel krijgt hij de bijnaam 'Stepping Razor', vernoemd naar een song van Joe Higgs. Op jonge leeftijd leert hij zingen en gitaarspelen.

Bob Marley

Via zijn zangleraar Joe Higgs maakt Tosh in het begin van de jaren zestig kennis met Bob Marley en Bunny Wailer. Het klikt goed met elkaar en Tosh leert Marley de kunst van het gitaarspelen. Gedrieën richten ze 'The Wailing Wailers' op en met hun eerste single, 'Simmer Down', scoort het trio meteen een grote ska hit.

The Wailers

Als de achtergrondzangers de groep verlaten en Bob Marley in 1966 veel tijd doorbrengt met zijn moeder in Amerika, wordt het stil rond The Wailing Wailers. Edoch, met de terugkeer van Marley beschikt het drietal over nieuw elan en als 'The Wailers' maken ze furore met politiek getinte rocksteady songs, later voortvloeiend in reggae. 

Rastafarian Movement

Ten tijde van de afwezigheid van Marley, zoeken Wailer en Tosh hun heil in de zogenaamde 'Rastafarian Movement'. Dit is een religieuze beweging die Haile Selassi I, de voormalige heerser van Ethiopië, als God vereert. Ook Marley is vlak na zijn terugkeer snel een overtuigd 'Rastafarian'. 

Succes

Aangevuld met bassist Aston Barret en drummer Carlton Barret worden The Wailers supersterren in de Cariben. Island Records brengt hun debuutalbum Catch a Fire uit in 1973, snel opgevolgd door Burnin' in datzelfde jaar.

Breuk

Als Tosh na een ernstig ongeluk zijn vriendin verliest en zijn schedel beschadigt, wordt hij nog een moeilijker persoon dan hij al was. Hij forceert een breuk met Chris Blackwell, de president van Island Records, als deze weigert een soloplaat van Tosh uit te brengen. Tosh verlaat hierop The Wailers.

Solo

De solocarrière van Tosh is allesbehalve een mislukking, maar valt in het niet bij het succes van zijn vroegere maatje Bob Marley. Tosh pleit in zijn nummers voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, desnoods door middel van geweld. Zijn muziek wordt dan ook vaak geassocieerd met opstand en protest. Zelf komt Tosh meer dan eens in aanraking met de politie.

Moord

Als Tosh zijn zaakjes eindelijk op orde lijkt te hebben en zijn militante overtuigingen minder profileren in zijn muziek, slaat het noodlot toe. Vlak nadat hij in 1987 een Grammy wint voor zijn album No Nuclear War, wordt hij in koelen bloede vermoord door inbrekers. Peter Tosh sterft op 11 september 1987.