Artiest

Dave Matthews Band

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Dave Matthews Band
Amerikaanse rockband waar Nederland een beetje zijn schouders voor ophaalt. De Dave Matthews Band heeft niet alleen een Grammy Award op de schoorsteenmantel staan, ook heeft de band meer dan 20 miljoen albums verkocht.

De Dave Mattews Band wordt begin 1991 in Charlottesville opgericht. Dave Matthew wil zijn eigen nummers opnemen en besluit dit met een band te doen (in plaats van alleen met akoestische gitaar en stem). 

Levendige jazz-scene

Hij werkt als barkeeper in een bar waar veel live-optredens zijn en kiest zo zijn muzikanten uit de levendige jazz-scene aldaar. Dit verklaart de jazzy inslag van de muziek en de samenstelling van de band die voor een Amerikaanse pop-rockband toch apart is (zang, akoestische gitaar, keyboards, viool, sax, bas, drums, af en toe een electrische gitaar). 

Debuut in eigen beheer

De pas gevormde Dave Matthews Band doet in zijn begindagen veel live-optredens. De muziek wordt snel opgepikt door clubs uit de regio en eind 1993 brengt de band Remember Two Things uit. Dit eerste album is een live-album en het wordt uitgebracht op het eigen Bama Rags label. Het komt binnen op nummer 1 in de College Charts (een lijst van in eigen beheer uitgebrachte albums). 

Heel veel platen

In 1994 tekent RCA de Dave Matthews Band (DMB) en een jaar later verschijnt het album Under The Table And Dreaming uit. Hierop volgt de eerste nationale tour. In 1995 zijn meer dan 4 miljoen exemplaren van het album verkocht (goed voor viermaal platina).

Rising star

Er volgen nog een aantal albums en de ster van Dave Matthews en zijn band blijft maar rijzen. Ze winnen een meerdere prijzen, waaronder een Grammy Award, en Dave Matthews wordt verkozen tot beste akoestische gitarist in de Verenigde Staten. 

Tim Reynolds

Voor de verandering brengt de DMB in 1999 een live-album uit van een optreden uit de akoestische tour die Dave Matthews met Tim Reynolds heeft gedaan. Tim Reynolds is een goede vriend die op bijna alle albums een bijdrage levert en wordt daarom ook wel het zesde bandlid genoemd. Ook dit album blijkt, evenals de tour, een groot succes. 

'The Space Between'

In 2001 verschijnt Everyday. Het vierde studio-album is opgenomen met Glen Ballard (van o.a. Alanis Morissette). Het is de muziekliefhebber al direct duidelijk dat ‘The Space Between’ een mooi liedje is, maar wanneer KPN het nummer voor haar reclame gebruikt, krijgt het een tweede leven. Het nummer wordt in Nederland uitgeroepen tot Alarmschijf en Superclip, maar een echte hit wordt het niet.

DRuk, druk, druk

Busted Stuff uit 2002 is het eerste album van de groep waarom geen andere artiesten meespelen. In de jaren daarna brengt de band veel albums en DVD's uit. Qua uitgebrachte live-concerten is de band toe aan Volume 8. Het zevende studioalbum van DMB komt in 2007 uit. Dat jaar staat de band ook op PInkpop.

Tracks van Dave Matthews Band