Artiest

Massive Attack

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Massive Attack
Trio uit Bristol, Engeland die in de lente van 1991 een nummer 1-hit scoort met 'Unfinished Sympathy'. Massive Attack levert in 1998 opnieuw een klassieker af met 'Teardrop'.

Voordat Massive Attack wordt opgericht, spelen Grant Marshall (alias Daddy G), Andrew Vowles (alias Mushroom) en Robert del Naja (alias 3D) bij het muziekcollectief The Wild Bunch, een naar Jamaicaans voorbeeld opgericht collectief van dj's en producers uit Bristol. Samen met DJ's en producers als Tricky en Neelie Hooper (Soul II Soul) maken Mushroom en Daddy G een eigenzinnige mix van punk, reggae, hiphop en R&B in de Britse clubs. In 1987 valt de groep uit elkaar en wordt Massive Attack geformeerd. Het drietal Mushroom, Daddy G en 3D ziet zichzelf als een kunstenaars-collectief en de groepsnaam Massive Attack is gebaseerd op hun statement om een ‘massive attack of arts’ te produceren.

Triphop

Ze duiken de studio in en komen er uit met een plaat die inslaat als een bom: het baanbrekende Blue Lines (1991). Ineens bestaat er een nieuwe sound: triphop. Hiphop zonder raps. Maar met soul. Vaak met vocalen en met invloeden uit reggae, dub en house. Op deze plaat staat de klassieker 'Unfinished Sympathy'. In de persoon van Shara Nelson vinden ze een zangeres die perfect bij de sound van de band past.

Protection

De opvolger verschijnt in 1994: Protection. Zangeres Shara Nelson werkt inmiddels aan een solocarrière en er wordt ruim baan gemaakt voor twee gastzangeressen: Everything But The Girl's Tracy Thorn en de Nigeriaanse zangeres Nicolette, wiens stemgeluid aan Billie Holiday doet denken. Ook Horace Andy , de Jamaicaanse toaster/rapper die ook op Blue Lines meedoet, is van de partij. Bekendste nummers van dit album zijn ‘Protection' , 'Spying Glass' en 'Karmacoma' .

Mezzanine

In de daarop volgende periode komen Engelse tijdschriften met geruchten over spanningen tussen de drie groepsleden. De groep verklaart de spanningen door uit te leggen dat de verschillende muzikale denkbeelden van de groepsleden nu juist de oorzaak zijn van het unieke geluid van de groep. Geruchten over een eventuele split worden definitief de kop ingedrukt met de release van de succesvolle derde CD, Mezzanine, in mei 1998.

Stile voor de storm

Na deze release vertrekt Adrian 'Mushroom' Vowles. Hij blijkt het niet eens te zijn met de muzikale koers van Mezzanine. Als Grant 'Daddy G' Marshall eind 2001 vader wordt, besluit hij een onbepaalde tijd vrij te nemen samen met zijn vrouw en pasgeboren dochter. Robert '3D' Del Naja blijft alleen achter. Twee jaar horen we niets meer van Massive Attack en lijkt een vervolg niet meer te komen. Maar na allerlei muzikale omzwervingen, werkt 3D in 2002 aan het vierde album van Massive Attack: 100th Window. Sinéad O'Connor zingt op drie tracks en ook Horace Andy, de bekende reggaeveteraan, is op het album te horen met zijn karakteristieke stemgeluid.

Het lijkt een traditie te worden; jarenlang stilzwijgen en dan plots nieuwe muziek aankondigen. In een interview uit 2013 meldt Del Naja dat er inderdaad gewerkt wordt aan nieuw materiaal voor een nieuw Massive Attack album.