Artiest

Basement Jaxx

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Basement Jaxx
Brits progressief house-duo bestaand uit Simon Ratcliffe en Felix Buxton die hits scoren met de single 'Red Alert', 'Where's Your Head At?' en hun remix voor Missy Elliot's '4 My People'.

Feesten

Simon Ratcliffe en Felix Buxton ontmoeten elkaar op een door Felix georganiseerd feest op een boot. Het duo deelt een passie voor housemuziek en besluit samen feesten te gaan organiseren en platen te maken.

Label

Ze richten een eigen op, Atlantic Jaxx ziet in 1994 het levenslicht. Op Atlantic Jaxx brengen ze enkele EP’s uit. Hierdoor bouwen ze een goede reputatie op waardoor ze gevraagd worden om remixes te maken voor onder andere de Pet Shop Boys en Roger Sanchez.

Remedy

Het debuutalbum van het duo verschijnt in 1999 en heet Remedy. De eerste single, ''Red Alert'', wordt op de dansvloer een flinke hit, mede door de spectaculaire videoclip. Ook de volgende single, ''Rendez-Vu'', doet het zeer goed. 

Rooty

De opvolger van Remedy ligt in 2001 in de winkel en heet Rooty. De plaat is vernoemd naar een clubavond die Simon en Felix organiseren. De eerste single van Rooty is ''Where’s Your Head At''. Ook deze single krijgt veel aandacht door de videoclip, waarop de gezichten van Simon en Felix digitaal op een stel geflipte laboratoriumapen zijn gezet. Ook de sound van de single is weer heel wat anders, het is een stuk rauwer. De tweede single, ''Romeo'', wordt, ondanks het meer radiovriendelijke geluid, echter geen hit.

Remixes

Na de tour voor Rooty duikt het duo weer de studio in. Hier wordt gewerkt aan de opvolger van Rooty, maar ondertussen komen er ook remixes voor Justin Timberlake en Missy Elliot (voor de gigantische hit ''4 My People''). 

Kish Kash

Na een kleine anderhalf jaar is dan uiteindelijk het nieuwe album Kish Kash klaar. Voor de plaat komen de inspiraties uit alle hoeken, van Radiohead tot The Neptunes en zelfs System Of A Down Op Kish Kash komen een aantal gasten langs, waaronder oud -’N Sync- zanger J.C. Sanchez en de Britse rapper Dizzee Rascal. De eerste single is ''Good Luck'', waarbij de strijkpartijen worden verzorgd door dezelfde man die verantwoordelijk was voor de strijkers op ''Bittersweet Symphony'' van The Verve. De zang wordt verzorgd door Lisa Vennum-Kekaula en de single wordt een kleine hit. De single ''Plug It In'' met J.C. Sanchez doet het echter een stuk minder goed.

The Singles

In 2005 komt het duo weer terug, ditmaal met een verzamelalbum, The Singles, waar alle singles, die de groep uit heeft gebracht, op te vinden zijn. Dit is inclusief een nieuwe single, ''Oh My Gosh''. Ook komt er een DVD uit met alle clips en livebeelden.

Crazy Itch Radio

Basement Jaxx is in 2006 weer helemaal terug met een nieuwe plaat, Crazy Itch Music. Het album kenmerkt zich door een mix van invloeden, variërend van country tot dance. Met ''Take Me Back To Your House'' scoort het tweetal een bescheiden hit.