Artiest

Marilyn Manson

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Marilyn Manson
Marilyn Manson is een Amerikaanse shock rock-band uit Los Angeles. De groep laat zich muzikaal beïnvloeden door heavy-metal, industrial rock en glam-rock. In Nederland breken de rockers in 1996 door met de single 'The Beautiful People' van het album Antichrist Superstar.

De band Marilyn Manson wordt in 1989 opgericht in Fort Lauderdale, Florida. Marilyn Manson is tevens de artiestennaam van leadzanger Brian Warner. In de huidige bezetting bestaat de band naast Marilyn Manson uit Tim Skold, Madonna Wayne Gacy en Ginger Fish.Goed en kwaadDe naam van de band herbergt zowel het goede als het kwade in zich. Actrice en icoon Marilyn Monroe staat voor het goede, de voor moord veroordeelde Charles Manson staat voor het kwade.

Trent Reznor

Het balletje begint voor Marilyn Manson te rollen als de band in 1993 de aandacht trekt van Trent Reznor. Hij heeft op dat moment net zijn eigen platenlabel Nothing Recordings heeft opgericht. De band krijgt een contract aangeboden en wordt support-act van Nine Inch Nails, de band van Reznor.

'Sweet Dreams'

Het debuutalbum Portrait Of An American Family van Marilyn Manson verschijnt in 1994. Een jaar later scorort de band hun eerste grote hit met een shockrock-versie van Eurythmics' 'Sweet Dreams (Are Made Of This)'.

Antichrist Superstar

Het tweede album Antichrist Superstar komt in 1996 op de derde plaats binnen in de Amerikaanse albumlijst. Met dit album breekt de band ook in Nederland door. De single 'The Beautiful People' wordt wereldwijd een grote hit.

Protestacties

Door zich te profileren als de belichaming van het kwaad haalt Marilyn Manson zich de woede op de hals van vele gelovigen. Bij vrijwel elk concert van de band tijdens de Dead To The World tour in Noord-Amerika zijn er protestacties.

Muzikale invloeden

Van het in 1998 uitgebrachte album Mechanical Animals wordt 'The Dope Show' een grote hit. Op het album, dat in de Verenigde Staten de eerste plaats bereikt, zijn invloeden te horen van onder andere David Bowie en Roxy Music.De wereldtournee die volgt na de release van het album verloopt niet zonder problem. Eén van de support-acts verlaat de tour en zanger Marilyn Manson breekt zijn enkel. Een aantal shows moeten worden uitgesteld.

Columbine High School

De problemen van de band worden nog groter als er in april 1999 een schietpartij plaatsvindt op Columbine High School in Littleton, Colorado. De twee schutters, studenten van de school, zouden namelijk fan zijn van Marilyn Manson en negatief beïnvloed zijn door geweldadige videoclips van de band. Na onderzoek blijkt dit niet zo te zijn.

Covers

Marilyn Manson heeft haar bekendheid voor een groot deel te danken aan een aantal opvallende covers. De twee grootste hits van de band zijn het eerder genoemde 'Sweet Dreams' en 'Tainted Love'. Soft Cell zorgde ervoor dat 'Tainted Love' een hit werd, het origineel is echter van Gloria Jones.

Pinkpop

Na in 2005 op Lowlands te hebben opgetreden, komt Marilyn Manson in 2007 voor de tweede keer naar Pinkpop. De band staat geprogrammeerd op de openingsdag van het Limburgse festival.

Tracks van Marilyn Manson