Artiest

AC/DC

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. AC/DC
Australische hardrockgroep die al bijna drie decennia bestaat. AC/DC scoort twee Top 10-hits met 'Whole Lotta Rosie' (in 1978) en 'Thunderstruck' (in 1990). Gitarist Angus Young treedt op in een schooluniform. Het brave kostschoolpakje is ooit als grapje bedoeld, maar wordt al gauw het handelsmerk van de rockers pur sang.

AC/DC wordt in 1974 in Sydney, Australië opgericht door de uit Schotland geëmigreerde gebroeders Angus en Malcolm Young. De band heeft over de jaren heen een constante bezetting gehad van vijf man, maar in totaal kunnen daar nog wel 22 rockende bandleden worden bijgeteld. De Young-broers zijn op hun gitaren de enige die nog van de oorspronkelijke formatie zijn overgebleven.

Tragisch

De legendarische Bon Scott, a.k.a. Ronald Belford Scott zorgt ervoor dat AC/DC zich in de kijker gaat spelen van het grote publiek. Zijn eerste optreden met AC/DC is een jam-sessie in het Pooraka Hotel. Het eerste concert is in het Brighton-Le-Sands Masonic Hall te Sydney. Scott sterft in 1980 na een avondje overmatig alcoholgebruik waarbij hij stikt in zijn eigen braaksel. Scott wordt opgevolgd door Engelsman Brian Johnson. 

Back In Black

Het laatste AC/DC-album met Bon Scott is een klassieker: Highway To Hell (1979). ondanks de klap van Scotts dood is het volgende album niet minder succesvol: Back In Black is een regelrechte kraker, en zo komt Johnson meteen lekker in zijn rol. Johnson heeft een wat opgeruimder karakter dan Scott, en dit is ook te merken aan de albums die volgen. 

Betrouwbare Rockers

Tijdens de jaren '80 en '90 komen er met regelmaat nieuwe albums uit, geen van alle slecht, maar na de klassieker Back In Black toch wat tegenvallend in hun voorspelbaarheid. Het duurt tot 2000 voor er weer een echte kaskraker uitkomt.

Stiff Upper Lip

Stiff Upper Lip toont de mannen in ouderwetse vorm, met de typerende vlijmscherpe, strakke maar vooral loeiharde akkoordenschema’s. Leuk weetje: de leadgitarist Angus Young is inmiddels getrouwd met een Nederlandse en heeft het down under verruild voor ons koude kikkerlandje.

Black Ice

AC/DC heeft geen haast met het maken van albums: pas acht jaar na Stiff Upper Lip verschijnt Black Ice. Op dit album blijkt eens te meer dat de oude rockers geen behoefte hebben aan vernieuwing: ze knallen er gewoon wat lekkere riffs uit en zorgen er met een gelikte productie voor dat het allemaal even groots en meeslepend klinkt.