Artiest

The Heavy

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Heavy
Soul en indierock kan prima samengaan, dat bewijzen de Britse mannen van The Heavy wel. In 2007 komt de debuutplaat Great Vengeance And Furious Fire uit en krijgt in 2009 een opvolger, The House That Dirt Built. Eigenlijk horen we in Nederland pas wat van The Heavy als ze in 2010 de single 'How You Like Me Now' uitbrengen.

Gitarist Dan Taylor en zanger Kelvin Swaby zijn het hart van de band. Ze leren elkaar in 1990 kennen en worden al gauw vrienden. Samen met drummer Chris Ellul, bassist Spencer Page en toetsenist Hannah Collins vormen ze jaren later de band The Heavy, afkomstig uit het Engelse plaatsje Noid.

Stijl

De precieze muziekstijl van The Heavy is moeilijk te beschrijven of in één woord te ondervangen. Van begin af aan maken de heren een mix van rock, soul, indierock, country en rhythm and blues. Sommigen geven deze stijl het labeltje 'neo soul', maar de band laat zich liever niet in een hokje stoppen.

Great Vengeance And Furious Fire

Eind 2007 brengt de band na twee singles hun debuutalbum uit. Deze plaat, Great Vengeance And Furious Fire, zorgt ervoor dat het viertal een contract krijgt bij Ninja Recordings, maar weet Nederland niet te bereiken.

The House That Dirt Built

Meer media pikken The Heavy op en zo komen ze terecht op tiplijsten van bijvoorbeeld Rolling Stone Magazine. In de nadagen van 2009 brengt de band hun tweede album uit, getiteld The House That Dirt Built. 'How You Like Me Now' komt ook uit in Nederland en zorgt voor de eerste bekendheid bij het Nederlandse publiek.