Artiest

The Coral

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Coral
Fucking Awesome. Zo omschrijft Oasis zanger Noel Gallagher de zes mannen van The Coral. De band komt in Nederland rond 2005 pas in beeld bij het grote publiek door hun optreden op Pinkpop.

The Coral bestaat uit zanger/gitarist James Skelly, drummer Ian Skelly, zanger/toetsenist Nick Power, gitarist/trompetist Bill Ryder-Jones, zanger/gitarist Lee Southall en bassist/saxofonist Paul Duff. Ze komen uit het vissersdorpje Hoylake aan de Engelse westkust. De zes zijn goed bevriend en kunnen ook allemaal een leuk stukje muziek spelen. Ze spelen eerst vooral veel nummers van Oasis maar na een tijdje beginnen ze met het schrijven van hun eigen nummers. 

Naar de kust

Als het nieuwe schooljaar begint besluit de hele groep zich volledig op muziek te richten. Ze kappen allemaal met school en verhuizen naar een klein huisje aan de kust. Ze maken enkele demo’s en worden uiteindelijk ontdekt door Alan Willis. Hij zorgt ervoor dat de jongens een EP op kunnen nemen. Deze krijgt de titel Shadows Fall. Ze doen hier en daar wat optredens en brengen in 2002 hun zelfgetitelde debuutplaat uit. Dit album wordt ontzettend goed ontvangen, 24 uur na de release is het album al genomineerd voor de Mercury Music Prize. 

The Invisible Invasion

De band wordt ontzettend populair in Engeland en al snel volgt de opvolger van The Coral, Magic Medicine. Ook deze plaat verkoopt als een trein en The Coral heeft zijn naam gevestigd als een van de hotste bands in het Verenigd Koninkrijk. Begin 2004 verschijnt het live album Nightfreak & The Sons Of Becker in gelimiteerde oplage. Dit is een voorproefje van het derde studioalbum van de groep, The Invisible Invasion, dat in mei 2005 in de winkel ligt.

Stilte

Hoewel dit een aaneenschakeling van successen is, wordt het daarna stil rondom de band. In Nederland lukt het niet om in de jaren die volgen nog een grote hit te scoren. Maar de band zit niet stil, ze touren onder meer met Arctic Monkeys en brengen in 2007 het album Roots & Echoes uit. Een jaar na dat album komt er een compilatie-album uit met alle singles van The Coral. Ook verlaat gitarist Bill Ryder-Jones de band in 2008.

Butterfly House

Aan de stilte komt in 2010 abrupt een einde met de release van het album Butterfly House en de single '1000 Years'. Het album is doordrenkt met een sixties-saus die doet denken aan The Beatles, The Mamas and The Papas, The Beach Boys en meer van zulks. De plaat wordt door critici goed ontvangen en '1000 Years' wordt na jaren weer een hit voor The Coral.

Tracks van The Coral