Artiest

2 Unlimited

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. 2 Unlimited
Zeer succesvol danceduo bestaande uit Anita Doth en Ray Slijngaard dat nummer 1-hits scoort met o.a. 'No Limit'. 2 Unlimited geeft begin jaren '90 een gezicht aan dancemuziek. Na het uiteenvallen van 2 Unlimited gaan Anita en Ray beiden solo.

Met in totaal 4 albums drukt 2 Unlimited wereldwijd een flinke stempel op de jaren '90. Ray en Anita hebben zich in korte tijd opgewerkt van respectievelijk chefkok en receptioniste tot heuze popsterren. Ze worden ontdekt en bij elkaar geplaatst door het Belgische producersduo De Coster and Wilde. En daarna gaat het snel.

Get Ready For This

Wanneer Ray en Anita samen in de studio terecht komen, blijkt er al snel een chemie tussen de twee te zijn. De Coster en Wilde leveren de ene na de andere track aan die door beiden vakkundig verwerkt worden tot een grote hit. 'Get Ready For This' is in Engeland direct een succes en komt zelfs op een tweede plaats in de hitlijsten terecht, achter Brian Adams - 'Everything I Do'. Daarna volgt de rest van Europa al snel.

Get Ready

De samenwerking in de studio lijdt uiteindelijk tot het album Get Ready, dat wereldwijd meer dan 2,6 miljoen keer over de toonbanken gaat. Met dankzij internationale hits als 'Twilight Zone', 'Workaholic' en 'The Magic Friend' staat 2 Unlimited aan het begin van een periode van housemuziek die de jaren '90 zal domineren.

No Limits

In 1993 verschijnt het tweede album No Limits. De eurohouse-scene is dan al zoetjesaan richting haar hoogtepunt aan het groeien en 2 Unlimited groeit daarin mee. Hun grootste hit 'No Limit' eindigt in niet-minder-dan 8 landen op de 1e plaats en ook opvolgers 'Tribal Dance', 'Faces' en 'Maximum Overdrive' leggen geen windeieren.

Met 3 miljoen verkochte stukken is No Limits het best verkochte album van 2 Unlimited. Op de MIDEM-conventie kreeg de groep 80 gouden en platina awards uit 26 verschillende landen. Bovendien wonnen ze de award voor World's Best-Selling Benelux Act in 1993.

De populariteit van 2 Unlimited blijkt ook wanneer er covers gemaakt worden van de muziek. In jingles voor radio- en tv-programma's zijn veel samples te horen en er wordt zelfs een smurfen-versie van No Limit onder dezelfde titel uitgegeven. Hoewel de naam van Irene Moors wel op de singles prijkt is zij hier zelf niet op te horen.

Real Things

Album nummer drie komt uit in 1994 en gaat verder op het succes van haar voorgangers. Real Things eindigt o.a. in Nederland, Engeland en Japan bovenaan in de albumcharts. 'The Real Thing' is de eerste en meest succesvolle single van dat album. 'No One', 'Here I Go' en 'Nothing Like The Rain' komen ook van Real Things, maar hebben een opvallend rustiger geluid.

Dat jaar staat 2 Unlimited op het podium van Parkpop. Met 450.000 man, het grootste concert qua bezoekersaantallen.

Hits Unlimited

Hits Unlimited blijkt de zwanenzang van de band te zijn. Op het Best-Of album staan dan ook maar drie nieuwe singles. Alle drie worden uitgebracht, maar de terugval is aan de verkoopcijfers van 'Do Whats Good For Me', 'Jump For Joy' en 'Spread Your Love' te merken.

Einde

Muzikale en zakelijke conflicten drijven het duo uiteen. Voor 'Spread Your Love' is zelfs niet eens een video opgenomen. Beiden hebben het daarna nog wel solo geprobeerd, maar met weinig tot geen succes.

II

In 1998 werd 2 Unlimited nieuw leven ingeblazen, deze keer met de zangeressen Romy van Ooijen en Marion van Iwaarden. Maar deze nieuwe poging haalde bij lange na niet het succes van begin jaren '90, en de groep ging in 1999 weer uit elkaar. II, het enige album waarvan de singles 'Wanna Get Up', 'Edge Of Heaven' en 'Never Surrender' voortkwamen.

Diva's Of Dance

Samen met collega-housezangeressen Linda Estelle (T-Spoon) en Desiree Manders (Des'Ray van 2 Brothers On The 4th Floor) stapt Anita Doth in 2002 weer het podium op. Als Diva's Of Dance tourt het trio met jaren '90 dance-klassiekers.

Ray & Anita

In 2008 worden er echter plannen gemaakt om weer bij elkaar te komen. Anita Doth stond al geregeld op het podium met oude 2 Unlimited hits en ook bij Ray begint het weer te jeuken. Samen treden ze weer op en worden ook nieuwe singles opgenomen. 'In Da Name Of Love' is de eerste release onder de naam Ray & Anita (de rechten voor de naam 2 Unlimited liggen bij ex-producer Wilde). Wegens ziekte van Anita Doth is een tweede release echter nog even uitgesteld.

Museumplein Amsterdam

De plaat komt in 2009 dan eindelijk uit en meteen staan de twee op het welbekende Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein in Amsterdam. Een jaar later treedt 2 Unlimited daar opnieuw op tijdens Koninginnedag.