Artiest

Rowwen Hèze

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Rowwen Hèze
Rowwen Hèze is een populaire texmex-band uit het Limburgse America met een ijzersterke live-reputatie. De band put uit een mix van Ierse folk, polka, rock en feestmuziek. De teksten worden in het Limburgs ingezongen, maar toch breken ze ook door boven de rivieren.

Rowwen Hèze is afkomstig uit het Limburgse dorpje America. Het pittoresque plaatsje in de Peel is een grote inspiratiebron voor zanger en tekstschrijver Jack Poels.

Rowwen Hèze

Jack Poels speelt in de Engelstalige band Bad Edge als hij in 1985 gevraagd wordt om zich bij The Legendary Texas Four te voegen. Hij stemt toe, op voorwaarde dat hij bij tijd en wijle zijn in het dialect geschreven 'De Peel In Brand' ten gehore mag geven. De band verandert niet snel daarna zijn naam in 'Rowwen Hèze', vernoemd naar een zonderling figuur dat aan het einde van de negentiende eeuw langs de rand van het dorp dwaalde.

Live-reputatie

Rowwen Hèze maakt al snel naam in de regio en staat bekend om zijn spectaculaire live-optredens. In 1987 worden ze door de carnavalsvereniging uit Horst gevraagd om een bijdrage te leveren aan de carnavalscassette. De band komt met 'Niks Stront Niks' op de proppen, een track die door diezelfde vereniging geboycot wordt. Het nummer neemt de plaatselijke politiek op de hak.

Publiciteit

De boycot haalt alle regionale kranten en de naam van Rowwen Hèze is definitief gevestigd. Ook het TV-programma Van Gewest Tot Gewest besteedt aandacht aan de band. In eigen beheer wordt het album Rowwen Hèze uitgebracht.

Dialect

Voor de provinciale selectie van de Grote Prijs van Nederland levert Rowwen Hèze twee cassettes in: één in het Engels en één in het dialect. Met de laatste halen ze de tweede ronde. Als gevolg gaat de groep, die bestaat uit Jack Haegens, Jack Poels, Jan Philipsen, Martin Rongen, Theo Joosten en Tren van Enckevort, in het dialect verder.

Boem

In 1991 produceert Boudewijn De Groot het debuutalbum Boem. De plaat haalt de hitlijsten. Single 'Bestel Mar' wordt voor de tweede keer uitgebracht en wordt nu ook boven de rivieren een hit. Het levert Rowwen Hèze een optreden op Pinkpop op. In 1993 speelt de band ook op het Roskilde Festival in Denemarken, als eerste Nederlandse band op het hoofdpodium.

Station America

De nieuwe CD van de Limburgers, Station America, kan rekenen op enthousiaste reacties. In 1994 ontvangt Rowwen Hèze de Limburg Award voor zijn bijzondere bijdrage aan het promoten van de provincie. Een jaar later scoort de groep een hit met de single 't Roeie Klied'. Hetzelfde geldt voor de track 'Limburg'.

Prijzen

Voor de CD Zondag in 't Zuiden ontvangt de band in 1998 een gouden plaat. Vanaf dat moment zal de groep meerdere prijzen pakken. In 2005 viert Rowwen Hèze zijn 20-jarige jubileum met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

Verjaardag

Op 27 juni 2007 deelden ze aan hun fans ter gegelegenheid van de vijftigste verjaardag van zanger Jack Poels 25.000 singles uit met het speciaal hiervoor geschreven nummer Lied vur Limburg, dat is opgenomen in samenwerking met onder andere het Limburgs Symfonie Orkest. 

Geal

Op 17 augustus 2012 verschijnt het album Geal. Het is het eerste studioalbum sinds het Rodus & Lucius uit 2006. Als voorloper verschijnt het gelijknamige nummer ‘Geal’ (geel) begin augustus 2012 op single. In 2015 is Rowwen Hèze dertig te jaar te vinden in theaters, feesttenten en clubs. Dit jubileum viert de Limburgse band met het album Ballades en Beer.