Artiest

Korn

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Korn
Post-grunge of nu-metal band uit Californië die in Nederland bij het grote publiek doorbreekt met de CD Follow The Leader (1998).

In 1993 brengt een groep jongens onder de naam LAPD een album uit. Wanneer Jonathan Davis zich bij de rest voegt, gaat de band door het leven als Korn (officieel met omgedraaide hoofdletter R). Korn wordt al snel getekend door het label Immortal. In 1994 verschijnt het titelloze debuutalbum. 

Eureka

Korn vindt een compleet nieuw muzikaal genre uit door metal met hip hop te combineren. De strakke, heavy Korn sound ontstaat per toeval. Als de bandleden met elkaar beginnen te spelen in 1993, blijken de muzikale achtergronden van de bandleden gewoon op deze manier te combineren. 

Therapie

Voor zanger Jonathan Davis is het spelen in Korn een vorm van therapie. Van nature is hij al niet de vrolijkste, maar kindermisbruik en veelvuldig pesten op school maken van Davis een emotioneel wrak. Tijdens de opnamen voor het debuutalbum is Davis regelmatig ingestort terwijl hij stond te zingen. Producer Ross Robinson functioneert voor hem als een psychiater. 

Nieuwe helden

Het is de moeite waard. Na een tijdje in de underground te zingen, wordt het album uiteindelijk in 1995 platina. En, belangrijker nog, Korn groeit uit tot nieuwe helden van de jongeren die na de dood van Kurt Cobain geen muzikaal voorbeeld meer hadden. 

Klonen

Vele Korn klonen ontstaan in rap tempo, maar geen enkele heeft de impact van het origineel kunnen evenaren. Life Is Peachy verschijnt in 1996. Met Follow The Leader breekt Korn definitief door in Nederland. De single 'Got The Life' trekt de aandacht, maar 'Freak On A Leash' wordt, mede door een spectaculaire videoclip, een hit. Fred Durst (Limp Bizkit) en Ice Cube leveren gastbijdragen op het album. 

Albums

Een jaar na Follow The Leader ligt Issues in de winkels, met de single 'Falling Away From Me'. De band brengt in 2002 het album Untouchables uit en in 2003 ligt Look Into The Mirror in de winkels. Aan het einde van 2004 komt het Greatest Hits album van de band uit. 

Verlost

In 2005 stapt gitarist Brian 'Head' Welch uit de band omdat hij spirituele verlossing heeft gevonden in het christendom en zijn muzikale talenten wil gebruiken om zijn nieuwe levensvisie te delen met de wereld. De band besluit zonder vervanger voor Welch door te werken aan een nieuw album dat in september 2005 uitkomt See You On The Other Side.TitelloosHierna is het even stil voor Korn, maar in 2007 staan ze alweer te rocken op Pinkpop en Fields of Rock. Dit heeft alles te maken met het achtste studioalbum van de band, die op 31 juli 2007 verschijnt. De cd krijgt wederom geen titel, omdat de bandleden een zekere puurheid in de muziek willen behouden. Bith! We Have A ProblemVoor de Bitch! We Have A Problem tour doen ze op 29 januari 2008 Nederland aan voor een concert in de Heineken Music Hall.