Artiest

Evanescence

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Evanescence
Amerikaanse gothic- en neogrungeband die in het voorjaar van 2003 een grote hit scoort met 'Bring Me To Life'. Het nummer is een bijdrage aan de soundtrack van de film Daredevil.

Evanescence

Evanescence (spreek uit: ev’e-nes’ens) betekent vrij vertaald ‘zo vluchtig als damp’. De groep uit Little Rock, Arkansas ziet zichzelf echter verre van vluchtig. Frontvrouw Amy Lee noemt Evanescence "absoluut een rockband, maar dan wel een rockband met een epische, dramatische en donkere inslag''.

Jeugdkamp

Oprichters Amy Lee en gitarist/compomist Ben Moody leren elkaar op jeugdige leeftijd kennen. “We waren op een jeugdkamp,” blikt Ben terug. “Daar hoorde ik Amy op de piano 'I’d Do Anything For Love' van Meat Loaf spelen. Ik ging naar haar toe om kennis te maken en zij begon voor mij te zingen. Ik was zo onder de indruk dat ik haar bijna smeekte om met mij een band te beginnen.” 

Trouw

Sindsdien zijn Amy en Ben muzikaal trouw aan elkaar. “We hebben precies dezelfde visie over wat we goed vinden. We maken elkaars gedachten af.” 

Geen raakvlakken

Evanescence wordt eind jaren ’90 opgericht in Little Rock. Vanaf het begin heeft de groep geen raakvlakken met de muziek van andere bands uit het mid-westen van Amerika. “Of het zijn death-metalbands of muziek voor ouderen. Sterker nog, ik ken geen enkele band uit onze streek met een zangeres”, aldus Amy. 

Reputatie

Beïnvloed door uiteenlopende artiesten als (componist) Danny Elfman, Bjork en Tori Amos brengt Evanescence kort na oprichting EP’s uit met eigen materiaal. Hoewel de band nog geen enkel optreden heeft gegeven, bouwt Evanescence snel een reputatie op. “Veel van onze ontwikkeling was te danken aan het feit dat wij als band moeilijk te plaatsen waren,” herinnert Ben zich. 

Populair

“Het tweede nummer dat we schreven was een zeven minuten durend gothic-nummer genaamd 'Understanding'. Om een voor ons onduidelijke reden werd het nummer door een lokaal radiostation enorm veel gedraaid. We werden lokaal erg populair, terwijl niemand ons eigenlijk kende. We gaven nooit optredens omdat we dat niet konden betalen. De band bestond in het begin alleen uit Amy en ik en we hadden geen geld om muzikanten in te huren." 

Fallen

Met producer Dave Fortman (BoySetsFire, Superjoint Ritual) wordt in Los Angeles het debuutalbum Fallen opgenomen. Op de eerste single, 'Bring Me To Life' is Paul McCoy van 12 Stones te horen. “Bring Me To Life gaat erover dat je iets of iemand leert kennen wat gevoel bij je losmaakt dat je nooit eerder hebt gehad," zegt Ben. 

Viertal

"Je komt erachter dat de wereld groter is dan je eigen, veilige wereld.” Op het podium worden Amy en Ben bijgestaan door gitarist John LeCompt en drummer Rocky Gray. Ben: “Als viertal zijn we in staat om de harmonieën en orkestrale stukken van de plaat naar het podium te vertalen. We zijn erg serieus over onze muziek. Er zijn tegenwoordig zoveel geprefabriceerde bands en artiesten. Zo zijn wij niet. Alles wat wij maken, komt recht uit het hart.”

Singles

Na Bring Me To Life weet Evanescence met nog 3 singles van het album Fallen te scoren in Nederland. 'Going Under', 'Everybody's Fool' en vooral de ballad 'My Immortal' maken van de band een gigantisch succes. Ook de in 2004 uitgebrachte live-cd Anywhere But Home doet het goed. 

Projecten

Zowel Ben Moody als Amy Lee werkten aan andere projecten. Ben Moody scoorde een top 20 hit met Anastacia ('Everything Burns') en Amy Lee zong mee op de top 30 hit van Seether ('Broken'). 

The Open Door

Ze komen in 2006 weer, samen met de andere leden van Evanescence, met een nieuw album, The Open Door. De eerste single 'Call Me When You're Sober' laat direct horen dat de formule van Evanescence nog niet is uitgewerkt: 'Bring Me To Life' revisited. Opvolger is de single 'Lithium'.

Tracks van Evanescence