Artiest

Brainpower

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Brainpower
Amsterdamse rapper die in 2002 een nummer 1-hit scoort met 'Dansplaat'. Brainpower doet mee op hitsingles van Extince ('De Zoete Inval') en Doe Maar ('Als Niet Als') en haalt ook de hitlijsten met 'De Vierde Kaart', 'Voel De Vibe' en 'One Mic' (een duet met Nas).

Gert-Jan

Dat hij er niet uitziet als een rapper, hoort Brainpower (alias Gert-Jan Mulder) al zijn hele leven. Dan maar lekker de draak steken met al die journalisten die dat roepen, moet hij gedacht hebben... En dat gebeurt in het nummer 'Wat een Jinx Is'. Dit nummer staat op zijn debuutalbum Door Merg & Brain (2001) Brainpower (Gert-Jan Mulder, Antwerpen, 1975) begint op jonge leeftijd in woonplaats Alphen aan den Rijn met het componeren van liedjes op de piano. Op zijn tiende begint hij zelf met teksten schrijven en rappen. Als de rapper in 1995 naar Amsterdam verhuist voor zijn studie Communicatiewetenschap heeft dit behoorlijk wat gevolgen voor zijn carrière.

Grote Prijs

Al snel raakt hij bekend in de hip hop scene in de hoofdstad en treedt vaak op. Vanaf 1998 is Brainpower een vreselijk druk baasje: hij is te zien op verschillende grote festivals (o.a. Drum Rhythm en North Sea Jazz) en op radio en televisie. Bovendien is hij te horen op diverse platen (van o.a. Extince). In datzelfde jaar wint Brainpower de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/Hip Hop. (Hij wint OOK de publieksprijs.) Verder mag hij de Award voor Beste Rapper in ontvangst nemen en sleept zijn vaste live-partner TLM de Award voor Beste DJ in de wacht. Ook treedt hij op tijdens het Back To Planet Rock Festival in Eindhoven waar hij tussen acts staat als de legendarische Rock Steady Crew en Old School-legende Grandmaster Flash Brainpowers helden! 

USA

Nog geen half jaar later staat Brainpower voor de tweede keer op het Drum Rhythm Festival (mei 1999), ditmaal als enige Nederlandse act in de tent waar ook Lauryn Hill optreedt. Daarna vertrekt Brainpower (samen met zijn DJ TLM) voor een aantal optredens naar Philadelphia (VS). Daar zijn zij hoofdact op de zogenaamde 'All That'-avond, bekende underground hip hop-, jazz- & spoken word-avonden die door het gehele land worden gehouden. Bekende acts als The Roots, Jill Scott en artiesten van het gerenommeerde Rawkus-label treden daar ook graag op. 

Doe Maar

In het voorjaar 2000 wordt Brainpower gevraagd aan het nieuwe album van Doe Maar mee te werken. Het nummer waarop hij te horen is 'Als Niet Als, wordt één van de twee (tegelijkertijd uitgebrachte) comeback-singles van Doe Maar. Het nummer behaalt #19 in de Mega Top 100 en de videoclip, geproduceerd door Eboman, is met grote regelmaat te zien op de clipstations. Later dat jaar staat Brainpower in het voorprogramma van De La Soul (Paradiso). Zijn Nederlandstalige debuutsingle als solo- artiest verschijnt: 'Door Merg & Brain'. Begin 2001 verschijnt zijn debuut met dezelfde titel. 'De Vierde Kaart' is dan inmiddels op single uit.

Verschil Moet Er Zijn

Brainpower verzorgt zelf een deel van de produktie, maar daarnaast leveren Knowhow, Precise en Oh-Jay productionele bijdragen. Naast Brainpower zijn op het album o.a. Too Tall, Lloyd (ex-Arnhemsgewijs), TLM en Rollarocka (Postmen) te horen. Dankzij het afzeggen van Outkast staat Brain in februari 2001 in het voorprogramma van Eminem. Een aantal maanden later treedt hij tijdens Pinkpop. In 2002 verschijnt het tweede album van Brainpower: Verschil Moet Er Zijn.

#1

De single 'Dansplaat' wordt Brainpowers eerste nummer 1 hit. Ook de volgende single, 'Voel De Vibe', doet het goed in de hitlijsten. Later dat jaar vliegt Brainpower naar New York voor een remix van de single 'One Mic' van Nas. Hoewel Nas zelf verder niet bij de opnames aanwezig is doet Brainpower zijn werk en de single wordt een kleine hit.Het wordt een tijdje rustig rond Brainpower, maar in 2004 is hij terug met het project ADHD. ADHD scoort een kleine hit met het nummer 'Beng Je Hoofd' waarop ook gitarist Spike van Di-Rect te horen is.

Stil

In 2005 verschijnt het album Even Stil, de eerste single is 'Alles'. De tweede single, het titelnummer 'Even Stil' bevat een stemsample uit een track van Blof. Brainpower treedt tijdens zijn tournee met een band op. Hij verzorgt het voorprogramma voor Snoop Dogg en staat ook op Lowlands.

Tracks van Brainpower