Artiest

Kyteman

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kyteman
Colin Benders alias Kyteman weet met zijn liveshows in 2009 flink de aandacht op zich te vestigen. De trompettist breekt dat jaar met zijn hiphoporkest door op Noorderslag in Groningen en mag een jaar later op datzelfde festival al de Popprijs op komen halen.

Kyteman (Utrecht, 1986) is de artiestennaam van Colin Benders. In 2006 begint hij in Utrecht Overvecht aan het schrijven van zijn debuutalbum The Hermit Sessions. Tijdens het schrijven van dit album tourt hij met onder andere Relax, Krezip, Voicst en C-mon & Kypski als sessiemuzikant. Zijn album komt op 20 februari 2009 uit.

Kyteman's Hiphop Orchestra

Voor het zover is tourt Kyteman ook met zijn Kyteman's Hiphop Orchestra, een veelkoppige hiphoporkest. Een ambitieus project, al is het maar om de agenda's van de ruim twintig muzikanten op elkaar aan te passen. Dus pakt hij dit stapje voor stapje aan. Elke keer een muzikant erbij tot het een groot orkest is. Het resultaat mag er zijn.

Eurosonic/Noorderslag

In januari 2009 speelt hij met zijn orkest op Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Kyteman en zijn hiphoporkest waren ook één van de favorieten van Giel Beelen in Groningen, maar hij is zeker niet de enige die onder de indruk was van de veelkoppige formatie. De recensies zijn unaniem lovend.

Lowlands

Kyteman geeft op Lowlands 2009 een legendarisch concert. Als we de website van 3FM mogen geloven was het voor velen een van de hoogtepunten van het festival. Het dak ging eraf en het was een groot feest.

Einde van het orkest

Colin besluit op het hoogtepunt te stoppen met het hiphoporkest. Soms is een herinnering beter dan een optreden, licht hij toe. Hij gaat alleen verder. Op de valreep wint hij met het orkest nog wel even de Popprijs 2010 tijdens het Noorderslag Festival. En ook is er nog een uitzondering op zijn harde principe: in 2010 staat hij nog één keer met het orkest op Rock Werchter.

Kytopia

Van het geld dat Benders met zijn orkest verdient gaat hij eerst op reis, maar hij steekt het ook in een aantal leegstaande panden in Utrecht. De plek doopt hij om in Kytopia en samen met zijn muzikale vrienden tovert hij het om in een broedplaats voor nieuw talent. Onder meer La Boutique Fantastique en Kapabel met De Avonduren komen daar tot bloei.

The Kyteman Orchestra

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus tussen de muren van Kytopia besluit Benders toch weer met een groot deel van de muzikanten van zijn hiphoporkest samen te gaan werken. Deze keer niet alleen maar om hiphop voort te brengen, maar eigenlijk alles wat binnen de mogelijkheden ligt. Vandaar de naam The Kyteman Orchestra, waarmee hij aan nieuw materiaal werkt en vanaf april 2012 weer de podia opgaat.