Artiest

Albert King

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Albert King
Albert King werd geboren als Albert Nelson in 1923 op een katoenplantage in Indianola, Mississippi. Hij was een van de 13 kinderen en bracht zijn jeugd dus ook werkend door op de katoenplantage. Gelukkig maakte hij zelf een gitaar en ontwikkelde hij zich tot een van de beroemdste gitaarspelers van de blues. 

Velvet Bulldozer

Met zijn 1.96m en 118 kilo, kreeg King de bijnaam The Velvet Bulldozer. Hij speelde op een zelfgemaakte gitaar toen hij jong was, maar begon zijn professionele muzikale loopbaan als drummer in de band van Jimmy Reed. Daarna stortte hij zich op de electrische gitaar. King was linkshandig, maar speelde op een rechtshandige gitaar, die hij dus ondersteboven hield. In zijn latere leven werd er een linkshandige gitaar voor hem gemaakt, waarbij de snaren verkeerd om zaten - zoals hij gewend was.

Cross-over

King was een van de eerste bluesmuzikanten die een cross-over maakte met soul en daardoor een breder publiek aansprak. In 1966 werd hij pas een grote bluesmuzikant, toen hij getekend werd bij Stax Records. In zijn nummers "Laundromat Blues" en "Born Under A Bad Sign" is de blues duidelijk hoorbaar, maar zit er een duidelijke Memphis-soulsound onder. In 1969 was King de eerste soulmuzikant die met een symphonie-orkest optrad. De jaren '70 kwam hij vooral door met touren. In de jaren 80 trad hij vooral op met B.B King.

In 1992 overleed Albert King aan een hartaanval.

Tracks van Albert King