Artiest

The Human League

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Human League
Brits trio en één van dé toppers van het synth-pop genre in de jaren ’80. Human League heeft hits als ‘Don’t You Want Me’, ‘The Lebanon’ en ‘Human’. Nog steeds treedt de band met de twee dames rond frontman Philip Oakey op.

De Engelse popgroep Human League wordt in 1978 opgericht en verovert al snel een toppositie in de categorie synthpop: catchy nummmertjes, met een klinische, gestyleerde sound. In 1978 bestaat de groep uit twee jongens. Beiden hebben een goede baan in de computerbusiness en kopen van hun spaargeld een synthesizer om muziek te maken.

Philip Oakley

Ze gaan op zoek naar een zanger en komen uit bij Philip Oakey, een lange, knappe jongen van de kunstacademie. Met piercings door beide tepels en zijn geometrische zwarte haarcoupe valt hij op en wordt het kenmerk van de band. De oprichters verlaten de band en Philip Oakey gaat door met twee zangeressen: Joanne Catherall en Suan Anne Gayle.

Don't You Want Me

De eerste singles in deze nieuwe formatie zijn ‘Boys And Girls’, ‘Sound Of The Crowd’, ‘Love Action’ en ‘Open Your Heart’. Deze singles doen het redelijk, maar het grote success voor de band komt met de single ‘Don't You Want Me’, van het album Dare. Het nummer wordt een hit in Engeland en in Amerika. In 1984 komt het album Hysteria uit met de single ‘The Lebanon’. Zanger Philip Oakey neemt in 1985 een solo-LP op met producer en componist Giorgio Moroder, getiteld Philip Oakey And Giorgio Moroder.

Crash

Tot ieders verbazing komt Human League weer met een album in 1986 met Crash, met de single ‘Human. Vier jaar later verschijnt het album Romantic (1990), maar de single ‘Heart Like A Wheel’ lukt niet om in de Top 40 te komen. Daarna komen er in Engeland nog een aantal albums en singles uit, maar die doen niet veel meer. In 2001 brengt de band de cd Secrets uit. Het blijkt dat Philip Oakey nog steeds in staat is om goed in het gehoor liggende nummertjes te schrijven, zoals het op single uitgebrachte ‘All I Ever wanted’.

20e verjaardag

In oktober 2002 komt ter ere van de twintigste verjaardag het klassieke album Dare opnieuw uit. Het album wordt totaal geremasterd en voorzien van een 32 pagina's tellend boekje met niet eerder gepubliceerde foto's, teksten en een essay met daarin bijdragen van Human League-lid Phil Oakey, Boy George en producer Simon Heyworth. De plaat wordt voorzien van van een bonus-cd met daarop het League Unlimited Orchestra's remix-album Love And Dancing. Deze is tot nu toe alleen op vinyl verkrijgbaar geweest.

Tracks van The Human League