Artiest

Soundgarden

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Soundgarden
Grungeband uit Seattle met Chris Cornell als frontman. Soundgarden scoort in 1994 twee keer een hitje in ons land met 'Black Hole Sun'. Na het uiteenvallen van de band gaat Chris Cornell solo. Eind 2002 vormt Cornell met drie ex-bandleden van Rage Against The Machine de band Audioslave. In 2010 komt Soundgarden weer bij elkaar en eind 2011 wordt bekend gemaakt dat de band op Pinkpop 2012 speelt.

Soundgarden wordt in 1984 in Seattle opgericht. Vier jaar later veschijnt Ultramega OK. Na de albums Screaming Life/Fopp en Louder Than Love (beide 1990) is het in 1991 tijd voor Badmotorfinger. Het album levert de band enige bekendheid op door de singles 'Outshined' en 'Jesus Christ Pose'. Het jaar erop staat de band in het voorprogramma van Guns N' Roses in de Rotterdamse Kuip.

Superunknown

Superunknown verschijnt in 1994 en bevat een Top 40-hit in 'Black Hole Sun'. (Het nummer wordt twee keer uitgebracht en beide keren haalt de single de Nederlandse hitlijsten.) 'Fell On Black Days' wordt geen hit, maar het succes van de band blijft groeiende. Superunknown betekent ook de doorbraak voor Soundgarden in de Verenigde Staten. Het album haalt de eerste plaats van de Billboard Album 200 en het eerste jaar gaan er bijna 3 miljoen exemplaren over de Amerikaanse toonbanken.

De band neemt twee Awards in ontvangst, één voor Best Hard Rock With Vocal ('Black Hole Sun') en één voor Best Metal Performance ('Spoonman').

Down On The Upside

In 1996 verschijnt Down On The Upside en bevat het radiohitje 'Burden In My Hand'. Een jaar later, op 9 april 1997 om precies te zijn, houdt Soundgarden op te bestaan. Chris Cornell brengt in 1999 zijn solo-album Euphoria Morning uit. 'Can't Change Me' wordt een radiohitje, maar weet de Nederlandse hitlijsten niet te halen.

Audioslave

Een aantal jaar later gaat het gerucht dat Chris Cornell de nieuwe zanger van Rage Against The Machine is. Eind 2002 verschijnt het titelloze debuutalbum van Audioslave. Audioslave is een samenwerkingsverband tussen Cornell en drie ex-bandleden van Rage Against The Machine. De single 'Cochise' bevat een spectaculaire vuurwerkclip en haalt de 3FM playlist. Na drie albums stopt in 2007 ook Audioslave ermee, waarna de geruchten over een reünie van Soundgarden oplaaien.

Reünie

Op 1 januari 2010 maakt Chris Cornell via Twitter bekend dat na een pauze van 12 jaar zijn oude band Soundgarden weer samen komt. Langzaam begon het gezelschap weer met touren en niet veel later kwam zelfs naar buiten dat er ook weer een album aan komt. Eind 2011 wordt bekend gemaakt dat Soundgarden op Pinkpop 2012 zal spelen. 

Tracks van Soundgarden