Artiest

Motörhead

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Motörhead
Motörhead was een Britse heavy metalband die in 1975 werd opgericht door Lemmy Kilmister, voormalig bassist van Hawkwind.

Nadat Lemmy Kilmister in 1975 uit de band Hawkwind wordt gezet vanwege zijn drugsgebruik, vormt hij een nieuwe band. Het originele plan was om de band 'Bastards' te noemen maar uiteindelijk kiest hij voor Motörhead. Motörhead is slang voor amfetamine gebruiker en tevens de titel van het laatste nummer dat Lemmy voor Hawkwind schreef. 

Bandformatie 

Oorspronkelijk bestaat de band uit Lemmy Kilmister, Larry Wallis en Lucas Fox. Tijdens de opnames van het eerste album verlaat Fox de groep en wordt hij vervangen door Phil 'Philthy Animal' Taylor. Het album wordt echter niet uitgebracht door de platenmaatschappij, maar als Motörhead een paar jaar later succesvol wordt, wordt het album alsnog als On Parole uitgebracht. Vrij snel hierna neemt de band de nieuwe gitarist 'Fast' Eddie Clarke aan, waarop Wallis de groep verlaat. Deze bandformatie, bestaande uit Lemmy, Philthy Animal en Fast Eddie, staat bekend als de klassieke line-up.

Succes

In 1977 komt het eerste officiële album, genaamd Motörhead, uit. Het album wordt zowel bij metal- als het punkpubliek goed ontvangen, net als de twee daarop volgende albums: Overkill en Bomber. Motörhead wordt dan beschouwd als één van de belangrijkste Britse metalbands van dat moment. 

Hierop volgt in 1980 het album Ace of Spades die de top 10 bereikt in de Britse hitlijsten. Een jaar later gaat de band de samenwerking aan met de band Girlsschool en brengt de band het live album No Sleep 'Til Hammersmith uit. Deze albums worden beschouwd als de beste van Motörhead en in die tijd is de band commercieel het meest succesvol. 

Veranderingen 

In 1982 verlaat gitarist 'Fast' Eddy Clarke de band na een ruzie met frontman Lemmy. Voormalig gitarist van Thin Lizzy, Brian Robertson vervangt Clarke, maar verlaat de band alweer na één album (Another Perfect Day). Wurzel en Phil Campbell vervangen de gitarist, waardoor de band is uitgegroeid tot een viermansformatie. Maar dan verlaat ook drummer Phil Taylor de band in '84. In '87 komt Taylor tijdelijk weer bij de band, om vervolgens in '92 vervangen te worden door Mikkey Dee. 

Als Wurzel in 1996 vertrekt is Motörhead weer een driemansformatie. De band brengt elke twee jaar trouw een studioalbum uit, waaronder Snake Bite Love, We Are Motörhead en Hammered. Op 9 juli 2011 overlijdt voormalig gitarist Würzel op 61-jarige leeftijd aan een hartaandoening. Vier jaar later overlijdt drummer Phil Taylor op 11 november 2015, eveneens op 61-jarige leeftijd.

Motörhead stopt

Slecht een maand na het verlies van Phil Talyor overlijdt oprichter/bassist en zanger Lemmy Kilister op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Op 29 december 2015 bevestigden de overige bandleden van Motörhead dat de band per direct stopt. Gitarist Mikki Dee: "Motörhead is over, of course. Lemmy was Motörhead. We won't be doing any more tours or anything. And there won't be any more records. But the brand survives, and Lemmy lives on in the hearts of everyone."

Tracks van Motörhead