Artiest

Led Zeppelin

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Led Zeppelin
Engelse hardrockgroep met Robert Plant en Jimmy Page die eind jaren '60 en begin jaren '70 een aantal hits scoort. Led Zeppelin is bekend om 'Good Times Bad Times', 'Immigrant Song' en 'Whole Lotta Love'. De eerste vier albums zijn titelloos. De klassieker 'Stairway To Heaven' is destijds niet op single verschenen.

Jimmy Page speelt in de Yardbirds als die groep in 1968 uitelkaar valt. Om de resterende contractuele verplichtingen na te komen formeert Page een nieuwe band, met naast gitarist Page, zanger Robert Plant, bassist John Paul Jones en drummer John Bohnam. Aanvankelijk spelen ze onder de naam New Yardbirds, maar al snel dopen ze zich Led Zeppelin, naar een grappig bedoelde opmerking van Who-drummer Keith Moon over de toekomst van de groep: "It would go down like a lead zeppelin".

Debuut

Het eerste album, Led Zeppelin (I) levert onder andere de nummers 'Good Times, Bad Times', 'Communication Breakdown' en 'Dazed And Confused' op. Op het moment van release hebben de singles nog geen noemenswaardig succes in de hitlijsten. Pas in een later stadium worden de nummers beschouwd als legendarisch.

Stairway to Heaven

Led Zeppelin II laat niet lang op zich wachten. 'Whole Lotta Love' bereikt zelfs een nummer vier positie in de charts. Dit is tegelijkertijd de hoogste notering ooit van een Zeppelin single. In 1970 volgt Led Zeppelin III. Dit schitterende album bevat onder andere het opzwepende nummer 'Immigrant Song', maar ook het weemoedige 'Tangerine'. Het vierde album heeft officieel geen naam, maar wordt Led Zeppelin IV genoemd. Hierop staat het meest bekende nummer van Led Zeppelin en nu nog een van de meest favoriete radiohits: 'Stairway To Heaven'.

Records

De band leeft om te touren. Het album Houses Of The Holy (1973) wordt uitvoerig gepromoot door de U.S. Tour. Het album stijgt pijlsnel naar de eerste plaats op de Billboard Chart. De U.S. tour trekt meer dan 50.000 bezoekers per concert! Met dit aantal wordt het record gebroken voor grootst aantal betalende bezoekers voor een band. Led Zeppelin verslaat hiermee The Beatles, die het record op hun naam hadden staan door hun optreden in het Shea Stadion in Engeland. De grote populariteit van de concerten is waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat Led Zeppelin nooit optreedt op televisie. De enige manier om de band te zien is live. Ook trakteert Zeppelin haar fans op gepassioneerde concerten van ongeveer drie uur lang.

Tragedie

Het album Physcial Graffiti (1975) levert weer een spectaculaire tour op. Niet lang daarna raakt zanger Robert Plant echter zwaar gewond bij een auto-ongeluk in Griekenland. Fans zijn bang dat Led Zeppelin nooit meer zal touren, aangezien Plant erg langzaam herstelt. In 1977 komt de band keihard terug met het album Presence. Led Zeppelin verrast liefhebbers met een zeer succesvolle tour. In 1977 overlijdt plotseling Plant's 6-jarige zoon Karac en dit drama heeft een enorme impact op het verloop van de band. Pas na drie jaar verschijnt Zeppelin weer met het album In Through The Out Door. Het slaat onmiddellijk aan.

Nieuwe opnamen

Op 25 september 1980 overlijdt drummer John Bonham na een avondje van behoorlijk drankmisbruik. Het betekent niet lang daarna ook het einde van Led Zeppelin. In de jaren hierna volgt een aantal solo-initiatieven. Een paar keer komen de overlevende bandleden nog samen voor een reunie. Zo brengen Page en Plant in 1984 een EP uit onder de naam The Honeydrippers. In juni 2003 verschijnt een set van 3 cd's (How The West Was Won) en een dvd-box met nog nooit vertoonde live opnamen. Na 23 jaar geen optredens, lijkt het alsof Zeppelin er maar eventjes tussenuit geweest is.Led Zeppelin John Paul Jones is inmiddels onderdeel van het veelbesproken project Them Crooked Vultures, samen met Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana) en Josh Homme (Queens of the Stone Age).