Artiest

The Brian Jonestown Massacre

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Brian Jonestown Massacre
Vernoemd naar het vroeg gestorven Rolling Stones-genie Brian Jones, gaat het in San Francisco opgerichte geesteskind van Anton Newcombe verder op de door Brian Jones zelf ingeslagen weg: psychedelische rock met niet-Westerse invloeden.

Het is niet moeilijk om te raden uit welke era The Brian Jonestown Massacre zijn invloeden haalt: 'Jaren 60' staat zo ongeveer op het voorhoofd geschreven van zanger Anton Newcombe. In 1990 opgericht in San Francisco blijkt Newcombe al snel de spil van de band: sinds de oprichting vinden er meer dan veertig (!) bandlidwisselingen plaats, maar Newcombe blijft op zijn plek.

Vruchtbare band

Het duurt even voor het eerste album verschijnt, maar vanaf 1995 volgen de albums elkaar snel op. In 1996 verschijnen er zelfs drie albums! Ondanks het hoge niveau van alledrie de platen (geen geringe prestatie) blijft TBJM erg in de luwte opereren. Desondanks blijkt vooral Their Satanic Majesties' Second Request een klassieker (de plaat is een ode aan Their Satanic Majesties' Request van The Rolling Stones, welke plaat weer een antwoord was op Sgt. Pepper van The Beatles).

Dig!

Dit verandert als in 2004 een documentaire verschijnt die de carrières van The Brian Jonestown Massacre en The Dandy Warhols met elkaar vergelijkt. Dig! wordt een cultklassieker en wint verschillende prijzen; dit zorgt er voor dat TBJM eindelijk in de schijnwerpers treedt. Er volgt een nieuwe stroom albums en optredens.

Optredens in Nederland

Newcombe en co. treden in 2012 op in Bitterzoet en staan in 2014 in de Melkweg en het festival Down The Rabbit Hole.