Artiest

The Goo Goo Dolls

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Goo Goo Dolls
Amerikaans rocktrio dat in 1998 een Top 10-hit scoort met 'Iris'. Het is 1985 wanneer Johnny Reznik, Robby Takac en George Tutuska uit Buffalo, New York een band oprichten. Ze noemen zichzelf The Sex Maggots en hebben in eerste instantie alleen covers op hun repetoire staan. Waneer de heren hun eigen materiaal beginnen te schrijven veranderen ze de bandnaam in Goo Goo Dolls.

In 1991 wordt bij een grote platenmaatschapij het album Hold Me Up uitgebracht, met 'There You Are', de eerste single van de band. Hierna besluiten de heren wat aan hun muziekstijl te sleutelen en het hardrock-pad te verkennen. Dit resulteert in Superstar Car Wash (1993) en zorgt eindelijk voor wat naamsbekendheid in de States. 

Goo

In 1995 verlaat drummer George Tutuska de groep omdat hij geen heil meer ziet in het 'succes' en wordt vervangen door Mike Malinin. George is te vroeg afgehaakt want het nieuwe album A Boy Named Goo is wél een succes. De single 'Name' haalt de Top 5 van de Amerikaanse Billboard Hot 100. 

Iris

Na drie jaar touren worden de Goo Goo Dolls gevraagd een nummer voor de soundtrack van de Meg Ryan- en Nicholas Cage-film City Of Angels (1998) op te nemen. Dit themanummer ('Iris') wordt hun grootste succes. 'Iris' is in 1998 de meest gedraaide single op de Amerikaanse radio. Ook in Europa is de ballad een hit. Dizzy Up The Girl (1998) gaat alleen al in Amerika drie miljoen keer over de toonbank. Na dit album wordt het een aantal jaar stil rondom de Goo Goo Dolls. In 2002 verschijnt Gutterflower. De single 'Here Is Gone' flopt in Nederland, maar schopt het in de Verenigde Staten tot de top 20 in de hitlijsten.

Tracks van The Goo Goo Dolls