Artiest

The Cardigans

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Cardigans
Dromerige gitaarpop voor zwoele zomeravonden, zo is het repertoire van de Cardigans het beste te omschrijven. Zangeres Nina Persson doet menig jongenshart sneller kloppen door haar verschijning en haar onschuldige stemmetje. Toch is de band méér dan een knap concept; steeds lukt het hen weer wereldwijd hits te scoren.

De Cardigans worden in 1992 geformeerd in het Zweedse Jönköping. De bandleden zijn allen middelbare schoolvrienden en hebben een conservatorium achtergrond. De ietwat dromerige en blonde zangeres Nina Persson fungeert al snel als boegbeeld voor de groep, terwijl gitarist Peter Svensson de stijl van de muziek van de Cardigans bepaald. Hun doorbraak in Europa gebeurt met de release van de single 'Carnival', afkomstig van de tweede sfeervolle cd Life (1995).

First Band On The Moon

Ook in Nederland is deze lieve song een bescheiden hitje. In de beginjaren heeft de band naar hun smaak een te lief imago, dat ze met het schrijven van erotisch getinte teksten en meer harder gitaarwerk van zich af probeert te werpen. Nina Perrson is immers niet zomaar een blond zangeresje, maar co-writer van alle Cardigans teksten. Zo is de helft van album First Band On The Moon (1996) door haar geschreven. En je zou het niet direct zeggen, maar in haar vrije tijd is Nina met hart en ziel verslingerd aan metal! (Wellicht een verklaring voor de moeite die ze doet om van haar lieve imago af te komen.)

'My Favourite Game'

De grootste hit van de Cardigans is tot nu toe de single 'My Favourite Game' van het album Gran Turismo (1998). Ook 'Lovefool', bekend van de Baz Luhrmann film Romeo + Juliet is een hit in de jaren '90. In 2001 brengt Nina Perrson een titelloos album uit onder de naam A Camp.