Artiest

James Bay

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. James Bay
James Bay is een veelbelovende Britse singer-songwriter. Hij treedt in de voetsporen van Britse collega-artiesten zoals Ed Sheeran en George Ezra.

James wordt geboren in het Engelse dorpje Hitchin. Als hij elf jaar oud is vindt hij een oude familiegitaar en leert hij zichzelf met behulp van YouTube-video's.

Brighton

Als hij 18 jaar oud is, verhuist hij naar Brighton (Verenigd Koninkrijk). Hij gaat in eerste instantie naar deze muzikale stad om te studeren, maar al snel belandt hij met zijn gitaar in het café. Daar wordt hij opgemerkt door Republic Records A&R en krijgt een contract.

Hold Back The River

In 2013 brengt James Bay zijn eerste EP The Dark Of The Morning uit. Een jaar later volgt Let It Go. Zijn doorbraak bij het grote publiek volgt als James de single en de gelijknamige EP 'Hold Back The River' uitbrengt.

Succesvol jaar

James Bay sluit in 2014 een succesvol jaar af. Hij geeft uitverkochte concerten in eigen land, is support act van Tom Odell en John Newman, en wordt in november door de BBC uitgeroepen tot veelbelovend talent van 2015. Daarnaast speelt hij op Glastonbury en staat in het voorprogramma van Kodaline, Hozier en Taylor Swift. 

'Wild Love'

Bay vertelt in 2017 dat hij bezig is aan een nieuw album, onder andere de singles 'Wild Love' en 'Us' komen uit als voorproefje. James Bay is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden: hij heeft een andere look (zonder hoed!) en in zijn muziek is een nieuw geluid te horen. Het nieuwe album heet Electric Light en komt uit op 18 mei 2018.