Artiest

Placebo

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Placebo
Volgens bassist Stefan Olsdal wil Placebo niets liever dan het vermijden van onverschilligheid. Bij het uitbrengen van hun debuut Placebo (1996) blijkt het Britse trio hier prima toe in staat. Het eerste grote succes wordt in 1997 met de single 'Nancy Boy'  geboekt. Hierna volgen drie albums, een verzamelcd en nog eens twee albums.

Placebo wordt in 1995 opgericht in Londen, maar heeft zijn wortels in Luxemburg, waar zanger/gitarist Brian Molko en gitarist/bassist Stefan Olsdal op een internationale kostschool zitten. De twee hebben dan nog niet zo veel met elkaar te maken, want Stefan was erg populair en Brian werd gezien als een buitenbeentje en een onbetwiste loser. Op 17 jarige leeftijd vertrekt Brian naar Londen. Hij gaat toneel studeren aan de Goldsmiths academie. In die zelfde periode komt hij Stefan weer tegen. Samen, met een gezamelijke vriend Steve Hewitt, besluiten ze een band te beginnen, die ze Ashtray Heart noemen. Later wordt de band omgedoopt tot Placebo en wordt Steve vervangen door Robert Schulzberg, omdat hij het druk heeft met een andere groep. 

Debuut

De eerste single, 'Bruise Pristine', komt uit in 1995, onder het onafhankelijke label Fierce Panda Records. Als gevolg hiervan krijgt de band veel aanbiedingen van andere labels. In februari 1996 komt 'Come Home' uit onder het label Deceptive Records. De groep tekent in 1996 bij Hut Recordings. Er belanden enkele demo’s bij David Bowie, die zo onder de indruk is van het materiaal dat hij het trio aantrekt als voorprogramma voor zijn eigen optredens. Dat jaar komt Steve terug bij de groep en verschijnt het wat wisselvallige, maar toch veelbelovende albumdebuut Placebo. De groep wordt langzaam bekender, wat vooral komt door de androgyne houding van Brian. Ook over zijn geaardheid wordt volop gespeculeerd. 

Nancy Boy

De band boekt het eerste grote succes in 1997 met de single 'Nancy Boy' die op de vierde plaats komt in de Engelse hitlijsten en een hit wordt in de alternatieve muziekscene van het Europese vasteland. Het tweede album, Without You I’m Nothing, komt in 1998 uit, en wordt voorafgegaan door de singles 'Pure Morning' (op 4 in Engeland) en 'You Don’t Care About Us' (op 5 in Engeland). Het album krijgt goede kritieken, voornamelijk door de persoonlijke, cynische teksten van Brian. De band speelt ook een bescheiden rolletje in de glamrock-film Velvet Goldmine. In 2000 komt Black Market Music uit, dat ook goed wordt ontvangen en de singles 'Special K', 'Black-Eyed' en 'Slave To The Wage' worden bescheiden hitjes. 

Iets anders

Sleeping With Ghosts verschijnt in 2003. Op dit album lijkt Placebo het wat rustiger aan te doen en vormen de nummers een samenhangend geheel. Desondanks blijft de muziek typisch voor Placebo. Van dit album komen de singles 'This Picture', 'Special Needs', 'The Bitter End' en een remix van 'English Summer Rain'. Ook verschijnt het album in een ’limited edition’-uitgave met een bonus-CD waarop covers die Placebo in de loop der jaren heeft opgenomen zijn verzameld. Placebo speelt hierop onder meer nummers van The Smiths, The Pixies en {l}Sinnead O’Connor{/l}. In november 2004 komen er een cd en een dvd uit met op de cd alle singles (behalve 'Come Home') en op de dvd alle clips en meer bonusmateriaal. 

Vijfde studioalbum

Dan keert Placebo voor korte tijd even naar de studio en neemt hun vijfde studioalbum MEDS op. Het album komt in maart 2006 uit en wordt geproduceerd door Dimitri Tikovoi, die eerder meegewerkt heeft aan 'The Ballad of Melody Nelson' and 'Running Up That Hill'. De single 'Song to Say Goodbye' is de eerste single van het album die in Europa verschijnt. Placebo is op 2 juli 2005 één van de vele acts bij Live 8, ze spelen in Parijs 'The Bitter End' en 'Twenty Years'. 

Zesde album

In 2009 rondt de band hun zesde album af, Battle For The Sun. De nieuwe cd is de eerste die ze opnamen sinds het vertrek van drummer Steve Hewitt. Zijn plaats is ingenomen door Steve Forrest.Over het vertrek zei zanger Brian Molko: ‘In een band zitten lijkt heel erg op een huwelijk. En het kan gebeuren dat mensen uit elkaar groeien. Om te zeggen dat je niet meer van je partner houdt, klopt niet. Zeker als je alles wat je meegemaakt hebt en hebt bereikt in ogenschouw neemt. Maar er komt een punt dat je je realiseert dat je verschillende dingen van je relatie wilt. En dat je beseft dat je niet langer onder een dak wilt wonen, om het zo maar eens uit te drukken. Vandaar de verandering.’

Singles van Battle For The Sun

De eerste single van het zesde album is 'For What It's Worth' en zorgt voor de verrassende comeback van de band. Een paar maandjes later is het tijd voor 'Ashtray Heart', de single is vernoemd naar de naam van de band voordat ze Placebo heette.