Artiest

Santana

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Santana
Gitaargoeroe uit San Francisco die al vier decennia (!) lang aan de weg timmert en niet gehinderd lijkt door muzikale trends. Santana verkoopt wereldwijd meer dan dan vijftig miljoen albums en neemt ontelbare awards in ontvangst, waaronder in 1998 een plaatsje in de Rock Hall Of Fame. Supernatural uit 1999 is een comeback-album. Behalve twee grote hits ('Smooth' en 'Maria Maria') levert het Carlos Santana ook een flink aan Grammy Awards op.

Carlos Santana wordt geboren op 20 juli 1947 in Autlan de Navarro, Mexico. Als klein jongetje wordt Carlos door zijn vader Jose, een mariachi violist, ingewijd in de geheimen van de traditionele muziek. In 1955 verhuist de familie Santana naar de Mexicaanse grensstad Tijuana waar de jonge Carlos gitaar leert spelen, voornamelijk beïnvloed door blues-gitaristen als B.B.King en John Lee Hooker.

Ziekte

Via optredens met lokale bands begint hij zijn eigen muziekstijl te ontdekken en te perfectioneren. Begin jaren ’60 verhuist Santana naar de Bay Area, het Spaanssprekende gedeelte van San Francisco. De stad is een bonte mix van culturele, politieke en artistieke invloeden, en Santana voelt zich er erg thuis. In 1966 debuteert hij met de Santana Blues Band. De mix van rock, blues, Zuid-Amerikaanse ritmes en invloeden uit de wereldmuziek die de band speelt, blijkt een schot in de roos. De band wordt helaas snel weer opgeheven omdat Carlos aan tbc lijdt. 

Woodstock

Echter, in 1969 staat hij met een geheel nieuwe band op het hoofdpodium van het legendarische Woodstock-festival. Het succesvolle optreden levert de band een platencontract op. Met debuutalbum Santana breekt de band internationaal door en bereikt de dubbelplatina status. Opvolger Abraxas overtreft dit succes en wordt maar liefst viervoudig platina. In totaal maakt Santana in ruim dertig jaar tien platina en negen gouden albums, die zijn persoonlijke en artistieke ontwikkeling onderstrepen. Daarnaast verschijnen er diverse live-albums en verzamelaars. Een kleine greep uit de lange rij hits van de band: ‘Black Magic Woman’, ‘She’s Not There’ (een cover van de Zombies), ‘Oye Como Va’ en ‘Evil Ways’. 

Latino

De band wisselt door de jaren heen regelmatig van samenstelling. Ondanks een aantal jazzrock en fusion uitstapjes begin jaren zeventig, blijft Santana bij zijn roots: de latin muziek. Ook solo is Carlos Santana succesvol. In 1972 verschijnt zijn muzikale avontuur Live With Buddy Miles, en in 1987 het persoonlijke Blues For Salvador. Ook werkt hij samen met zijn broer en neef op Brothers (1994) en met de Italiaanse composer Paolo Rustichelli op Mystic Man. 

Uitstapjes

Santana schrijft tevens de score voor de film La Bamba, speelt op de Rock ’n Roll Summit (1987), het eerste rock-concert waarbij de US en de Sovjet Unie samenwerken, en gaat in 1988 op tour met jazz-saxofonist Wayne Shorter, waarmee hij op het North Sea Jazz Festival in Den Haag speelt. In 1990 vervult hij een gastrol op de succesvolle titelsong van John Lee Hooker’s album The Healer.

Supernatural

 Na even van het toneel te zijn verdwenen maakt Carlos Santana in 1999 zijn comeback naar de popwereld met zijn 36e album Supernatural. Op dit album wordt hij bijgestaan door hedendaagse popidolen als Lauryn Hill, Everlast, Eagle-Eye Cherry en vele anderen. De eerste single ‘Smooth’, met zang van Matchbox Twenty’s Rob Thomas, is wereldwijd een knaller van een hit. Ook opvolger ‘Maria Maria’, een nummer dat hij samen schreef met Wyclef Jean (The Fugees), gezongen door Project G&B, is een wereldwijd succes. 

Grammy's

Het album levert Santana maar liefst negen Grammy’s op tijdens de Grammy Awards begin 2000, o.a. voor Best Single (‘Smooth’), Album Of The Year en Best Rock Album. Het concert A Supernatural Evening With Santana wordt op video en DVD uitgebracht, met gastoptredens van Rob Thomas, Lauryn Hill, Dave Matthews en Sarah McLachlan, die ook meewerkten aan het album. 

Shaman

In 2002 verschijnt Shaman, waarop Santana dezelfde formule hanteert als op zijn voorganger. Dit keer zijn er bijdragen van Dido, Macy Gray en Seal, maar ook van hardere gastmuzikanten als P.O.D. en Chad Kroeger (Nickelback). Op de eerste single ‘The Game Of Love’ is de jonge zangeres Michelle Branch te horen, bekend van haar hit ‘Everywhere’. Het nummer wordt in de herfst van 2002 door 3FM uitgeroepen tot Megahit. 

Nieuw

In november 2005 brengt Carlos Santana een nieuw album uit getiteld All That I AM. Hierop werkt hij onder andere samen met Big Boi (Outkast), Mary J Blige en Joss Stone. DE eerste single van dit album is 'Just Feel better' die Santana samen met Aerosmith-zanger Steven Tyler opneemt.