Artiest

Katzenjammer

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Katzenjammer
Katzenjammer zijn 4 meiden uit Noorwegen die kleurrijke energieke popfolk maken.

Le Pop

Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo en Turid Jørgensen komen uit Oslo en beginnen daar in 2005 een bandje. Geen conventionele meidenband met alleen drums, bas en gitaar, maar met andere instrumenten zoals accordeon, bass balalaika, fluit, ukulele en melodica. Hun debuutalbum Le Pop dat in 2008 uit wordt gebracht doet denken aan een energieke meidenpop uit de jaren vijftig, maar er zijn ook ingetogen en melancholieke momenten.

Rock Werchter

In 2012 staan de vrouwen op het gewilde rockfestival Rock Werchter. Vervolgens gaan de zangeressen terug naar de roots van het muziekmaken en gaan allen hun eigen weg. Anne Marit Bergheim en Marianne Sveen vertrekken tijdelijk samen naar Nashville en Solvieg Heilo vertoeft een tijdje in Londen. Hun tripjes naar het buitenland doet hen goed en bij terugkomst hebben zij maar liefst 83 nieuwe nummers liggen.

Scala aan muziekstijlen

Uiteindelijk halen elf platen hun derde album Rockland. Op de plaat is een scala aan muziekstijlen te horen, zo is er het rap-achtige nummer 'Oh My God', maar ook het melodieuze nummer 'Lady Grey'. Een plaat waar een bijzonder verhaal achterschuilt. Voordat Marianne Sveen zich aansluit bij de band Katzenjammer is zij werkzaam als verpleegkundige. 'Lady Grey' gaat over haar eerste zorgvrager met de ziekte van Alzheimer. De vrouw is een raadsel voor de verpleegkundige. Haar cliënt kan niet communiceren door de dementie en omdat de vrouw nooit visite van familie krijgt, blijft haar levensverhaal onbekend. In 'Lady Grey' verzint Sveen zelf verhalen over haar eerste cliënt, in de hoop dat ze dichtbij de waarheid staan.


Tracks van Katzenjammer