Artiest

Lucky Fonz III

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Lucky Fonz III
In het dagelijkse leven is het Otto Wichers, op het podium is het de Amsterdamse singer-songwriter Lucky Fonz III. Zijn herkenbare stem, beeldende en grappige teksten en bijzondere verschijning maken hem een opmerkelijke muzikant. Zijn populariteit neemt een vlucht als hij in 2008 maandelijks optreedt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Otto Wichers groeit op in Nijmegen, maar als hij gaat studeren verhuist hij naar Amsterdam. Hij is gek op muziek maken. Bij een bezoek aan Schotland maakt hij kennis met de herkenbare folkmuziek uit die streek en besluit in deze stijl liedjes te schrijven.

Lucky Fonz III

Als je gaat optreden, heb je ook een artiestennaam nodig. Hij gooit een bijnaam die hij in de loop van tijd heeft opgepikt (Lucky), een verbastering van zijn tweede naam (Fons) en een obscure koninklijke connectie ('de derde' of III) bij elkaar en zo wordt Otto Wichers op het podium Lucky Fonz III.

Debuutplaat 

In eigen beheer komt zijn titelloze debuutalbum in 2005 uit. De liedjes zijn daar en Lucky kan gaan optreden. Zo verschijnt hij regelmatig bij de Amsterdam Songwriters Guild op het podium en doet hij mee met de talentenjacht de Grote Prijs van Nederland. In 2006 wint hij deze in de categorie singer-songwriter. Hierdoor, en door een goed optreden op Noorderslag, komt de zanger onder aandacht van de media.

Life Is Short

De tweede plaat krijgt in 2007 een iets grotere release. Nog steeds brengt hij hem uit in eigen beheer, maar nu helpt platenmaatschappij PIAS bij de distributie.

Optreden, optreden, optreden

Lucky Fonz III neemt niet alleen platen op. Integendeel, hij treedt ontzettend veel op. Natuurlijk klimt hij in Nederland op het podium, maar ook in het buitenland verzorgt hij veel optredens. In Europa, Amerika, Canada, Australië en Zuid-Afrika tourt hij onder meer mee met Jason Molina, Donavon Frankenreiter en Badly Drawn Boy.

De Wereld Draait Door

Het grote publiek maakt echt kennis met de zanger op het moment dat hij in 2008 elke maand langskomt bij het TV-programma De Wereld Draait Door. Aan het einde van de maand nemen de gasten aan tafel de gebeurtenissen door en Lucky Fonz is daarvoor de muzikale begeleiding.

A Family Like Yours

Het is in de lente van 2009 als zijn derde album uitkomt: A Family Like Yours. Het is qua verkopen Luckys meest succesvolle album tot dan toe, maar het staat toch maar drie weken in de albumcharts.

Top Notch

Het stoere Nederlandse hiphoplabel biedt Lucky Fonz III een contract aan in 2010. Een vreemde combinatie misschien, maar Lucky komt er weer mee onder de aandacht. De eerste single die hij uitbrengt bij zijn nieuwe werkgever is het lijfliedje 'Ik Heb Een Meisje' dat hij al tijden live speelt.

In Je Nakie

Op 5 februari 2016 verschijnt het album In Je Nakie met onder meer de nummers 'Linde Met Een E' en 'Later Word Ik Een Zeeman'. Op het album belooft hij smartlappen, hiphop, folk, drum ’n bass en happy hardcore samen te smelten tot een logisch geheel.

Tracks van Lucky Fonz III