Artiest

Dua Lipa

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Dua Lipa
Dua Lipa is een Londense zangeres. In 2015 breekt ze door met 'Be The One'. Hierna scoort ze hit na hit zoals ‘Scared to be Lonely’ en ‘Physical’.

Dua Lipa's vader was muzikant en gek op rockmuziek. Ze luisterde vaak naar haar vader en zijn band en besloot op haar veertiende zelf liedjes te gaan schrijven. Toentertijd waren artiesten als Christina Aguilera en Nelly Furtado inspiratiebronnen voor haar.

LONDEN

De tikkie exotische naam Dua Lipa komt uit het Albanees. 'Dua' betekent liefde. Haar ouders, die van Kosovaarse-Albanese afkomst zijn, besluiten in de jaren '90 Kosovo te verruilen voor Groot-Brittannië. Tot haar dertiende groeit Dua op in Londen, daarna besluiten haar ouders terug te keren naar Kosovo.

Dua houdt het er niet heel lang vol. Na twee jaar Kosovo, besluit ze alweer te vertrekken. Ze mist Londen, pakt haar koffers en reist terug naar Engeland. Overdag studeert ze er en 's avonds werkte ze, onder andere als model, want eerlijk is eerlijk, Dua Lipa is geen lelijk eendje. Toch heeft ze een andere droom waar ze hard aan werkt: zangeres worden. Ze studeerde aan de Sylvia Young Theater School, daar heeft Amy Whinehouse bijv. Ook aan gestudeerd. Ze plaatste covers op YouTube met de hoop om ontdekt te worden zoals bij Justin Bieber was gebeurd.

DOORBRAAK

In augustus 2015 kwam haar eerste single 'New Love' uit, twee maanden later verschijnt 'Be The One', wat een grote hit wordt in Europa. Begin 2016 komen vervolgens 'Last Dance' en 'Hotter Than Hell' uit. De laatste betekent haar internationale doorbraak. Later dat jaar verschijnen nog twee singles, waaronder 'No Lie' met Sean Paul. Ook 2017 is een goed jaar voor Dua! In januari komt 'Scared To Be Lonely' uit met niemand minder dan Martin Garrix.

EERSTE ALBUM

Het eerste album van Dua draagt haar eigen naam, het komt uit in juni 2017. De single 'New Rules' van dat album betekent haar grootste succes tot dusver. Het is de eerste keer sinds Adele's 'Hello' (2015) dat er een vrouwelijke soloartiest op nummer 1 staat in de UK. Als klap op de vuurpijl blijkt Dua in Engeland de meest gestreamde vrouw op Spotify te zijn. Begin 2018 worden de Brit Awards uitgereikt. Dua krijgt vijf nominaties en is hiermee de eerste vrouw die zo veel nominaties krijgt in een jaar, ze won er 2.

Fifty Shades Of Gray tot Andera Bochelli

Terwijl ze werkt aan haar tweede album zit ze niet stil. In maart 2018 brengt ze het nummer ‘high’ uit, deze maakte ze voor de film Fifty Shades Of Gray ook opent ze de 2018 Champions Leaguefinale in Kiev. Samen met Mark Ronson en Silk City bracht ze ‘Electricity’ uit en trad ze op bij de F1 Grand Prix in Singapore en werd ze het gezicht van Jaguars nieuwe elektrische auto. Ze was te horen op het nummer ‘If Only’ van Andrea Bocelli en maakte samen met K-pop meidengroep Black Pink het nummer ‘Kiss And Make Up’ een bezige bij dus.

Future Nostalgia

In januari van 2019 kwam de single uit ‘Swan Song’ uit, de soundtrack voor de ‘Alita: Battle Angel’ film. Na bijna 1 jaar pauze komt Dua Lipa in oktober terug met de eerste single van het nieuwe album ‘Don’t Start’ Now’ voor het album ‘Future Nostalgia’. In januari 2020 kwam de tweede single ‘Physical’ uit wat een grote hit werd, in maart kwam het album uit waarna ‘Break my Heart’ aangekondigd werd als derde single.