Artiest

Father John Misty

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Father John Misty
Father John Misty is het alter ego van zanger Josh Tillman.

Tillman was eerder drummer bij Fleet Foxes, een zeskoppige muziekband uit het Amerikaanse Seattle. Hij begint een solocarrière onder de naam J. Tillman. In 2012 brengt hij als zijn alter ego Father John Misty de plaat Fear Fun uit. Drie jaar later volgt zijn tweede album I Love You Honeybear.

Pastoor worden

Tillman groeit op in een streng christelijk gezin. Hij ervaart zijn jeugd als een vervelende periode. Tillman vertelt dat hij als kind weinig uitspookte en dat zijn ouders alleen maar interesse hadden in zijn spirituele welzijn. Volgens eigen zeggen groeit hij op als een naïeve jongen omdat hij maar weing meekrijgt van wereldse muziek en cultuur. Tillman wilt als klein jongetje pastoor worden omdat hij graag het podium op wil.

Verhuizen

Als twaalfjarige leert hij gitaarspelen, de jonge Tillman kan dan al drummen. Op zijn zeventiende mag hij van zijn ouders naar muziek luisteren met een spiritueel thema, zo gebeurt het dat hij voor het eerst naar Bob Dylan's Slow Train Coming luistert. Als hij 21 jaar is verhuist de zanger naar Seatlle waar hij een baantje aanneemt bij een bakker. Naast zijn bijbaan neemt hij demo's op. Eén van die demo's komt bij songwriter Damien Jurado terecht.

Fleet Foxes

Een jaar later mag Tillman het voorprogramma van Jurado verzorgen en in 2006 brengt hij zijn debuutalbum Minor Works  bij het platenlabel label Fargo Records uit. Twee jaar later start hij als drummer bij de band Fleet Foxes met wie hij op tour gaat om hun plaat Helplessness Blues te promoten.

Bijzondere teksten

In 2012 begint de zanger met het maken van muziek onder de naam Father John Misty. Met de normen en waarden die hij in zijn jeugd opgelegd kreeg heeft hij gebroken. Op het album I Love You Honeybear maakt de zanger regelmatig gebruik van strijkers en andere instrumenten. Ook zijn teksten zijn bijzonder te noemen. Zo zingt hij: “Let’s put a baby in the oven, wouldn’t make me the ideal husband?” in 'The Ideal Husband'.

Tracks van Father John Misty