Artiest

Underworld

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Underworld
Engels electro-duo dat (als trio) in de zomer van 1996 met 'Born Slippy' een dance-klassieker aflevert. Het nummer is de soundtrack van de film Trainspotting. Darren Emerson stapt in 2000 op als lid van Underworld. De overige twee leden gaan daarna verder als duo.

Zanger Karl Hyde en gitarist Rick Smith beginnen aan het begin van de jaren '80 met het maken van muziek. Onder de naam Underworld brengen ze twee albums uit: Underneath The Radar in 1988 en een jaar later Change The Weather. Dit echter zonder succes. 

Emerson

De zwager van Rick stelt het duo voor aan DJ-broekie Darren Emerson, slechts 19 jaar oud. De heren krijgen te horen dat ze het helemaal fout doen en hoe het wel moet. Dankzij Darren zorgt dubnobasswithmyheadman uit 1993 voor naamsbekendheid en succes. Het album Second Toughest In The Infants uit 1996 wordt een nog groter succes. 

Born Slippy

Wanneer het drinklied 'Born Slippy', een muzikale bijdrage aan de film Trainspotting, op single verschijnt, is het hek van de dam. Het nummer wordt door velen nog steeds gezien als dé ultieme dancetrack.

Testen

Na het gigantische succes van 'Born Slippy' zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar de heren van Underworld laten zich niet gek maken. Ze testen het nieuwe songmateriaal op dansvloeren en tijdens festivals. Als voorproefje verschijnt de track 'Moaner' op de soundtrack van Batman & Robin. 

Album

Karl Hyde (die in interviews laat weten van de drank af te zijn), Rick Smith en Darren Emerson maken de verwachtingen waar. De oorspronkelijke titel van het langverwachte album dat in 1999 verschijnt is Tonight Matthew, I Am Going To Be Underworld. Het is een knipoog naar de Engelse variant van de Soundmixshow. 

Beaucoup Fish

Omdat de titel vóór de release uitlekt, besluit Underworld een nieuwe titel te verzinnen. Het wordt Beaucoup Fish. De twee woorden zijn te horen in het geluidsfragment op 'Jumbo'. Deze track verschijnt op single, evenals 'Push Upstairs' en 'King Of Snake'. Beaucoup Fish wordt gezien als een van de beste dance albums van 1999. 

Solo

Een jaar na de release van Beaucoup Fish maakt Underworld bekend dat Darren Emerson de band verlaten heeft. Darren wil zich concentreren op zijn solo-carrière als DJ, remixer en producer. Volgens het persbericht zouden de heren als vrienden uit elkaar zijn gegaan, maar in een interview met 3FM laat Karl Hyde weten: "Darren just stopped talking to us." 

Everything, Everything

Het live-album Everything, Everything verschijnt in 2000. Het is het laatste Underworld-album waarop Darren te horen is. A Hundred Days OffA Hundred Days Off, de opvolger van Beaucoup Fish verschijnt in 2002. De eerste single van dit album luistert naar de titel 'Two Months Off'. Ook 'Dinosaur Adventure 3D' verschijnt als single.

Gewond

Een gepland optreden van Underworld op het Griekse Ejekt Festival op 16 juni 2007 wordt gecanceld omdat het stadion waarin het festival plaatsvindt, worden bestormd door een groep van zo'n 30 Griekse anarchisten. Op dat moment staan de Beastie Boys op het podium. Rick Smith raakt bij de bestorming lichtgewond.

Album

Underworld brengt in oktober 2007 hun vijfde studio-album Oblivion with Bells uit. In aanloop naar de release brengt de groep in de zomer van 2007 een single uit. In november van het jaar treden Karl Hyde en Rick Smith op in de Heineken Music Hall in Amsterdam.