Artiest

Ronald Snijders

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Ronald Snijders
De Surinaams-Nederlandse fluitist Ronald Snijders werd geboren in 1951 in Paramaribo, waar hij als zevenjarige jongen al begon met fluitspelen. Snijders is thuis in jazz, fusion en de zogenaamde Surinaamse Kaseko- en Kawinajazz. .

KawinaJazz

De Surinaams-Nederlandse fluitist Ronald Snijders werd geboren in 1951 in Paramaribo, waar hij als zevenjarige jongen al begon met fluitspelen. Daarnaast speelde hij gitaar, saxofoon, piano en percussie. Die variatie aan instrumenten komt ook terug in de stijlen waarmee Snijders al meer dan dertig jaar experimenteert. Zo is hij thuis in jazz, fusion en de zogenaamde Surinaamse Kaseko- en Kawinajazz; een muziekgenre waarvan hij zelf de schepper is. 

Etnomusicoloog

Snijders begon in 1970 aan een studie civiele techniek, maar werd professioneel musicus. Wel zou hij twintig jaar later toch nog afstuderen aan de universiteit van Amsterdam als etnomusicoloog. In die hoedanigheid geeft hij nog steeds lezingen over Caraibische muziek op universiteiten en workshops over improvisatie.

Groove Items

De begintijd van Snijders' carriere wordt gekenmerkt door een funky geluid. De eerste vijf platen die hij, net als al zijn 20 albums, in eigen beheer uitbracht zijn tegenwoordig collectors items. Met name in Engeland, waar men deze platen 'Groove items' noemt en er rustig 200 pond voor betaalt. Ronald Snijders bleef zich in de jaren daarna onderscheiden door zijn vernieuwende composities en gevarieerdheid in stijl, van Noord-Amerikaanse, Afrikaans-Caribbean tot Braziliaanse Jazz. Als fluitsolist speelde hij vroeger met de Ronald Snijders Band.  Tegenwoordig wordt hij bijgestaan door de Ronald Snijders Extended Band. 

Kinderliedjes en kindertheaterstukken 

Daarnaast componeerde Snijders 3 cd's met Surinaamse kinderliedjes en is hij actief als regisseur van een kindertheaterstuk. Ook schreef hij twee boeken, waaronder het lexicon Surinaams, over de Surinaamse taal Sranantongo.

Ridderordes

In 2001 werd Ronald Snijders niet alleen onderscheiden met een de Nederlandse Ridderorde van Oranje Nassau, maar werd hij ook Surinaamse Ridder in de orde van de Gele Ster. Twee lintjes die hij vooral dankt aan zijn verschillende muzikale projecten,  waarmee hij allerlei culturen samenbrengt.