Artiest

Martika

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Martika
Amerikaanse popzangeres die in 1989 met 'Toy Soldiers' een hit scoort. Martika is als kind te zien in de musicalfilm Annie.

Martika wordt op 18 mei 1969 als Marta Marrero geboren in Whittier, een plaatsje in Californië. Haar ouders komen van oorsprong uit Cuba, maar hebben het land verlaten ten tijde van een revolutie. Als kind stort Martika zich op het acteren. In 1982 is ze te zien als weesmeisje in de filmversie van de musical Annie. Tussen 1984 en 1986 doet Martika mee aan de tv-serie Kids Incorporated.

Toy Soldiers

In 1988 verschijnt haar eerste single. 'More Than You Know' haalt in de Verenigde Staten de Top 20. In Nederland doet de single niets. 'Toy Soldiers', over het vroegere drugsgebruik van haar broer, haalt bij ons de Top 20 en in haar thuisland voert de ballad twee weken de Billboard Hot 100 aan. Het uptempo 'I Feel The Earth Move' wordt geen Nederlandse hit, maar in de Verenigde Staten vaart het mee op het succes van zijn voorganger.

Relaties

Twee jaar later verschijnt Martika's Kitchen. De eerste single, meegeschreven door Prince (met wie Martika een korte affaire heeft), wordt een bescheiden hit en ook het door Prince geschreven 'Martika's Kitchen' haalt de Nederlandse hitlijsten. Na haar relatie met Prince krijgt Martika wat met Nuno Bettencourt, de gitarist van Extreme.