Artiest

Weird Al Yankovic

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Weird Al Yankovic
Weird Al Yankovic is een Amerikaanse muzikant die vooral bekend staat om zijn parodieën op bekende hits. Alhoewel zijn eerste album al in 1983 verschijnt en hij vanaf dan ook succesvol is, weet hij pas in 2014 voor het eerst met zijn muziek op de bovenste plaats in de hitlijsten te komen.

Al vanaf jongs af aan is Alfred (zijn echte naam), bezig met muziek. Wanneer hij zes jaar is leert hij accordeon te spelen en volgt dan een aantal jaar muzieklessen. Op 16-jarige leeftijd speelt hij accordeon in het radioprogramma van ene ‘Dr. Demento’. In het laatste jaar van de universiteit is hij wederom te gast in dat radioprogramma en brengt daar ‘Another One Rides The Bus’ ten gehore, een parodie op ‘Anothes One Bites The Dust’. Zijn talent wordt opgepikt en weet er zelfs een tv optreden mee binnen te halen.

Eat It

In 1983 verschijnt het debuutalbum van Weird Al. Op dat album staat ‘Eat It’, een parodie op het nummer van ‘Beat It’ van Michael Jackson. Andere bekende parodieën van de zanger zijn ‘Fat’, parodie op ‘Bad’ van The King Of Pop en ‘Amish Paradise’, een parodie op ‘Gangsta’s Paradise’ van Coolio.

Michael Jackson

Omdat Weird Al altijd netjes aan de artiesten vraagt of hij de muziek mag gebruiken, krijgt hij vaak ook medewerking van hen aan zijn projecten. Zo mag hij een videoclip opnemen op de originele set van ‘Bad’ van Michael Jackson. Vele artiesten laten weten dat ze fan zijn, zo ook Dave Grohl en Mark Knopfler. Ook Paul McCartney en Prince respecteren zijn talent, maar laatste twee genoemde hebben tot de dag van vandaag geen toestemming gegeven voor een parodie.

Mandatory Fun

In 2014 verschijnt het veertiende studioalbum  van de zanger. Hier staan onder meer parodieën op van Pharell Williams, Robin Thicke, Imagine Dragons en Cat Stevens. Yankovic zit op dat moment al ruim 30 jaar in het vak, maar dit album zorgt voor zijn eerste nummer 1 hit notering.