Artiest

The Fray

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Fray
Alternatieve rockband uit Denver. Met de single 'Over My Head' breekt de groep eind 2006 door in Nederland. Van het debuutalbum How To Save A Life worden in thuisland Amerika ruim anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

Vorming

Isaac Slade en Joe King staan aan de wieg van de vorming van The Fray. De twee schoolmaatjes besluiten in 2002 een eigen band te beginnen en vragen na wat jamsessies aan Zach Johnson en Slade's broertje Caleb om hen te versterken.

The Fray

Het verhaal doet de ronde dat de bandnaam gekozen is tijdens het afstudeerfeest van Caleb Slade, uit een een soort grabbelton met daarin suggesties. Volgens de bandleden is deze naam erg toepasselijk omdat ze constant ruzie hebben over de tekstcomposities van hun songs.

Nieuwe drummer

Als Zach Johnson de band verlaat om aan de tekenaarsacademie in New York te studeren, wordt er koortsachtig gezocht naar een nieuwe drummer. Deze wordt gevonden in de persoon van Ben Wysocki.

Sound

De sound van het Amerikaanse viertal laat zich het beste omschrijven als melodieuze pianorock. Invloeden van bands als U2 en Coldplay zijn duidelijk hoorbaar.

Moeizaam

De relatie tussen de broertjes Isaac en Caleb Slade verloopt moeizaam. Het resulteert op den duur in het vertrek van Caleb, maar dit is tevens de inpiratiebron van het eerste hitje van The Fray: 'Over My Head'. Caleb wordt later vervangen door Dave Welsh.

EP

The Fray brengt in 2002 zijn eerste EP uit: Movement EP. Deze wordt een jaar later opgevolgd door Reason EP. Met name de laatste release oogst lovende kritieken, maar niettemin heeft de band moeite om een single te lanceren. Uiteindelijk wordt 'Over My Head' toch als single uitgebracht.

Succes

Door veel airplay op KTCL Radio in 2004 wordt 'Over My Head' een bescheiden succes. Later dat jaar wordt The Fray door de lezers van het Denverse nieuwsblad Westword uitgeroepen tot beste nieuwe band. Epic Records biedt The Fray vervolgens een contract aan.

Voorprogramma

Ook in het jaar 2005 gaat het The Fray voor de wind. Ze fungeren als voorprogramma van onder meer Ben Folds en Weezer. Amper een jaar later mogen ze zelf headlinen.

How To Save A Life

Het debuutalbum How To Save A Life van The Fray verschijnt in 2005 in de Verenigde Staten. Naast 'Over My Head' wordt ook de titeltrack als single uitgebracht. Het nummer 'How To Save A Life' wordt een nog veel grotere hit, mede doordat het te horen is in een teaser van de populiare serie Gray's Anatomy.

Bekendheid

Door het succes van het eerste album genereert The Fray steeds meer bekendheid. Optredens in de meest gerenommeerde TV-shows valt de band ten deel. Live-album Live At The Electric Factory wordt in juni 2006 uitgebracht.

Rellen

Alles zit tot nog toe mee voor The Fray, maar daar komt in januari 2007 verandering in. De band verzorgt een optreden in het Memaud Auditorium van de universiteit van Ohio. De groep maakt de fout om tijdens de gig constant naar het publiek te refereren als 'Ohio State University'.Deze vergissing heeft nare gevolgen. Niet alleen raakt de menigte geïrriteerd, na het concert zijn de bandleden het slachtoffer van boze dronken studenten die onder meer op de zanger inslaan. The Fray verklaart na de incidenten nooit meer op te zullen treden in Ohio.

Nederland

Het Nederlandse publiek maakt kennis met The Fray als eind 2006 de single 'Over My Head' uitkomt. Het nummer wordt 3FM Megahit en bereikt de hitijst. De tweede single van The Fray, 'How To Save A Life', komt uit in april 2007 en wordt eveneens 3FM Megahit. The Fray treedt in mei 2007 op in de Paradiso in Amsterdam.

The Fray

Het tweede titelloze album van de band verschijnt in 2009. Hiervan brengen de mannen de singles 'Look After You' en 'You Found Me' uit. Helaas doet dit album het minder goed dan het debuutalbum.

Scars & Stories

Na een rustperiode brengt The Fray in februari 2012 het derde studioalbum uit. Met de eerste single 'Heartbeat', die in oktober 2011 verschijnt, scoort de band meteen een radiohit.

Helios

Het album Helios komt in februari uit. Daarvan verschijnen ondermeer de singles 'Love Don't Lie' en 'Hurricane'.